Publicat: 1 Mai, 2017 - 18:47
Share

Raportul elaborat de Mircea Diaconu cu privire la organizarea în 2017 și desfășurarea în 2018 a Anului European al Patrimoniului Cultural a fost aprobat de Parlamentul European cu 554 voturi pentru, 68 împotrivă și 30 de abțineri, în cadrul reuniunii plenare de la Bruxelles care a avut loc joi, 27 aprilie. 'Eu, unul, sunt tare fericit că acest tren a pornit cu mare viteză și că în el ne vom urca toți, deputați, instituții, cetățeni,' a declarat Mircea Diaconu în cadrul conferinței de presă ce a urmat votului.

La discuțiile cu presa europeană eurodeputatul s-a bucurat de participarea și sprijinul lui Tibor Navracsics, Comisarul European pentru cultură, educație, tineret și sport, a Excelenței Sale Ambasadorul Neil Kerr, Reprezentant Permanent Adjunct (Președinția Malteză a Consiliului Uniunii Europene) și a Silviei Costa, Președinte al Comisiei pentru Cultură și Educație în perioada 2014 — ianuarie 2017.

Alocarea unui buget de 8 milioane euro pentru organizarea și desfășurarea Anului European al Patrimoniului și garanția că această inițiativă nu va avea un impact financiar negativ asupra altor programe europene reprezintă doar câteva dintre succesele negocierilor inter-instituționale purtate cu implicarea eurodeputatului.

Pentru Mircea Diaconu, însă, cea mai importantă victorie obținută rămâne includerea Parlamentului European în toate acțiunile care vor avea loc pe parcursul anului 2018.

'Trebuie să ne așezăm, toate instituțiile europene, în fața cetățenilor pentru că dacă ceva nu a mers bine în tot acest timp, acel ceva este relația între Bruxelles și cetățenii Europei. Datoria noastră pe mai departe, și în primul rând a Parlamentului European, care este ales de către cetățeni, e tocmai aceea de a reface această legătură fundamentală,' a explicat eurodeputatul.

La rândul său, Comisarul european pentru cultură, educație, tineret și sport a subliniat caracterul inclusiv al raportului și importanța implicării masive a tinerilor și a comunităților locale. 'Trebuie să folosim oportunitățile și energia moștenirii noastre culturale pentru a ne construi un viitor,' a adăugat Navracsics.

Ținând cont de contextul european actual, de la Brexit la o Uniune Europeană cu 'mai multe viteze', Mircea Diaconu a atras atenția asupra potențialului Anului European al Patrimoniului de a uni și, în final, de a demonstra că spațiul european în care trăiesc cele 27 de națiuni membre ale UE este un spațiu de civilizație unitară rezultată dintr-o istorie comună și beneficiind de un tezaur patrimonial cu valoare mondială.

Biroul europarlamentarului Mircea Diaconu