Publicat: 28 Noiembrie, 2012 - 07:29
Share

 Începând din 26 Noiembrie, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) primeşte cereri de finanţare pentru investiţii în modernizarea exploataţiilor agricole, dar şi creşterea adăugate a produselor agricole şi forestiere.

 Astfel, în perioada 26 noiembrie 2012 - 18 ianuarie 2013 cei interesaţi să investească în agricultură vor avea la dispoziţie 150 de milioane de euro prin Măsura 121 - 'Modernizarea exploataţiilor agricole' şi 80 de milioane de euro prin Măsura 123 - 'Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere'.

 Pentru această sesiune de primire a proiectelor, fondurile nerambursabile alocate Măsurii 121 sunt defalcate pe fiecare dintre sectoarele principale agricole ale acesteia. Astfel, sectorul vegetal va beneficia de 48 de milioane de euro, iar cel de creştere a animalelor de 72 de milioane de euro. De asemenea, pentru implementarea standardelor pentru lapte crud şi protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi proveniţi din surse agricole, beneficiarii vor avea la dispoziţie 20 de milioane de euro.

 Totodată, pentru a facilita accesul la sprijinul financiar oferit, în cadrul acestei sesiuni beneficiarii Măsurii 141 - 'Sprijinirea exploataţiilor agricole de semi-subzistenţă' vor avea alocaţi separat 10 milioane de euro, pentru a depune proiecte în cadrul Măsurii 121. Cu alte cuvinte, beneficiarii Măsurii 141, vor avea o alocare separată care îi va ajuta să poată asigura dezvoltarea exploataţiei agricole pe care o deţin.

 'Prin Măsura 121 solicitanţii pot primi cofinanţare nerambursabilă într-un procent ce porneşte de la 40% din valoarea totală eligibilă a proiectului şi până la 75%, în funcţie de anumite criterii legate dintre care de maximă importanţă sunt vârsta beneficiarului sau amplasamentul proiectului. Totodată, pentru o investiţie, contribuţia noastră nerambursabilă poate ajunge până la 1,6 milioane de euro, în funcţie de tipul beneficiarului şi anumite investiţii prevăzute a fi realizate' a declarat George TURTOI, directorul general al APDRP.

 

O altă posibilitate de a primi finanţări europene nerambursabile o reprezintă Măsura 123 - 'Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere'.

 Şi în cazul acestei măsuri de investiţii fondurile care vor fi acordate sunt defalcate. Astfel, proiectele prin care se asigură implementarea standardului privind laptele crud beneficiază de o alocare de 20 de milioane de euro, iar beneficiarii care doresc finanţarea proiectelor care vizează investiţii pentru procesarea şi marketingul produselor agricole care procesează materii prime incluse în Anexa I la Tratatul de Instituire a Comisiei Europene (cu excepţia produselor piscicole) şi care obţin produse incluse în Anexa I din sectoarele prioritare, au la dispoziţie 60 de milioane de euro.

 Suma maximă nerambursabilă care poate fi acordată pentru finanţarea unui proiect din cadrul Măsurii 123 este de 3 milioane de Euro, în condiţiile unei cofinanţări maxime de 50% din valoarea eligibilă a proiectului.

 'Solicitanţii de fonduri europene nerambursabile pot depune cererile de finanţare pentru Măsurile 121 şi 123 la sediile Oficiilor Judeţene ale APDRP, zilnic, între orele 9 şi 14:00, ultima zi pentru depunere fiind vineri, 18 ianuarie 2013, ora 12:00. Subliniez importanţa de a respecta termenele menţionate pentru că altfel, dacă în ultima zi solicitanţii întârzie depunerea proiectului, chiar şi un minut după ora 12:00, nu vor mai putea să-şi depună proiectul' a adăugat directorul general al APDRP.

 Pentru accesarea fondurilor puse la dispoziţie, solicitanţii de finanţare trebuie să îndeplinească cerinţele de conformitate şi eligibilitate menţionate în cadrul Ghidurilor Solicitantului aferente Măsurilor 121 şi 123, disponibile gratuit la sediul central al Agenţiei, la Oficiile Judeţene (OJPDRP), precum şi la Centrele Regionale (CRPDRP) ale APDRP din ţară. De asemenea aceste ghiduri pot fi descărcate şi de pe pagina oficială de internet a Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, http://www.apdrp.ro/.

 'Până la această dată, pentru Modernizarea exploataţiilor agricole (Măsura 121) au fost solicitaţi peste 2,78 miliarde de euro, depăşindu-se astfel, de peste două ori, suma totală alocată de 1,04 miliarde de euro acestei măsuri de investiţii până la finele perioadei de implementare. Agenţia a semnat contracte de finanţare cu 2.028 de beneficiari ai acestei măsuri, valoarea acestora fiind de 776,53 de milioane de euro. Şi în ceea ce priveşte Măsura 123, solicitările de fonduri europene nerambursabile au depăşit de peste două ori suma alocată de 666,43 de milioane de euro, fiind semnate deja 585 de contracte de finanţare, în valoare nerambursabilă de aproximativ 560 de milioane de euro.' a ţinut să precizeze directorul general adjunct al APDRP, Nicolae POPA.