Share
1 Iul 2014 - 18:08

Vă propunem o trecere în revistă a celor mai importante evenimente care au avut loc în ziua de marţi, 01 iulie:

Halep, în sferturile de finală la Wimbledon, după ce a învins-o pe Zarina Dias cu 6-3 şi 6-0
Jucătoarea Simona Halep, locul 3 WTA şi cap de serie numărul 3, a învins-o, marţi, cu scorul de 6-3, 6-0, pe sportiva Zarina Dias din Kazahstan, poziţia 72 în ierarhia mondială, calificându-se în premieră în sferturile de finală ale turneului de la Wimbledon.După un prim ghem echilibrat, ajudecat de Dias pe propriul serviciu, Halep a câştigat 11 mingi la rând. Românca a obţinut un break în al treilea ghem şi altul în cel de-al nouălea, impunându-se cu 6-3 în primul set, după 29 de minute. În setul secund, Halep a avut singurele ezitări la scorul de 4-0, când Dias a beneficiat de două mingi de break. Nu şi le-a fructificat şi sportiva din Constanţa a luat setul la 0, după 28 de minute, şi meciul în mai puţin de oră.În faza următoare, Halep va juca împotriva Sabinei Lisicki, locul 19 WTA şi cap de serie numărul 19.

Social-democratul Martin Schulz a fost reales preşedinte al Parlamentului European
Social-democratul Martin Schulz a fost reales fără dificultate preşedinte al Parlamentului European, pentru încă un mandat de doi ani şi jumătate, în baza unui acord de coaliţie cu PPE (centru-dreapta) şi liberali, care nu prezintă contracandidaţi pentru acest post. Noul Parlament European (PE) s-a reunit, marţi, sub presiunea eurofobilor, în urma ascensiunii pe care aceştia au înregistrat-o în alegerile de la 25 mai, obligând partidele proeuropene să strângă rândurile.

Dosarul "Telepatia" a primit un nou termen de judecată
Dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), în care este judecat, printre alţii, Dan Voiculescu, a primit un nou termen de judecată pentru 7 iulie. Atunci urmează să fie audiaţi cei implicaţi în dosar care vor dori să dea declaraţii.Termenul de vineri al procesului s-a încheiat marţi după-amiază, iar magistraţii Curţii de Apel Bucureşti care judecă dosarul au extins sechestrul asigurător pe mai multe bunuri ale persoanelor acuzate în aceastã cauză. Instanţa a apreciat că se impune instituirea unor noi măsuri asiguratorii pe o suprafaţă de 3,6 hectare de teren care au aparţinut ICA şi pe 5.000 de acţiuni de la Grivco, societate deţinută de Dan Voiculescu.  În urma analizei raportate la prejudiciu, judecătorii au mai apreciat că se impune sechestru pe 9,9 milioane de acţiuni care îi aparţin fiicei lui Dan Voiculescu.Măsura sechestrului va fi aplicată şi asupra unor bunuri ale celorlalţi inculpaţi (terenuri sau sume importante de bani, în unele situaţii de peste 800.000 de euro).Unii dintre avocaţii inculpaţilor din dosar au formulat cereri de recuzare a completului de judecată.

Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, a fost arestat pentru 30 de zile
Primarul Romeo Stavarache a fost arestat de judecătorii Curţii de Apel Bacău, în dosarul în care este acuzat de luare de mită.ol judiciar. Acestuia îi era interzis să ia legătura cu alte persoane inculpate în dosar și i se cerea să se prezinte la parchet și la instanțe ori de câte ori este chemat.În timp ce era în continuare monitorizat de DNA, Romeo Stavarache ar fi încercat să influențeze mai mulți martori. Drept urmare, procurorul de caz a cerut Curții de Apel Bacău un nou mandat de arestare pe numele primarului, iar instanţa a admis solicitarea.Luna trecută, Romeo Stavarache a fost reținut de procurorii anticorupţie, care îl bănuiesc de luare de mită. Edilul ar fi primit aproape două milioane şi jumătate de lei prin intermediul mai multor firme şi asociaţii sportive.În plus, potrivit procurorilor, primarul din Bacău ar fi introdus propria taxă pe stâlp în oraş şi ar fi încasat 19 euro la fiecare stâlp de iluminat.  

Veste bună pentru părinţi: Liber în prima zi de şcoală a copiilor 
Părinţii vor putea să îşi ia o zi liberă pentru a-şi însoţi copiii în prima zi de şcoală. Şeful statului, Traian Băsescu, a promulgat legea iniţiată de senatorul UNPR Constantin Popa.Ziua liberă trebuie recuperată în termen de 30 de zile.
Iniţiatorul legii îşi explică demersul susţinând că oricum părinţii ar fi fost nevoiţi să îşi ia concediu sau să se învoiască pentru a-şi însoţi copiii la şcoală.Propunerea legislativă a primit aviz negativ de la Guvern.

BNR menţine dobânda la 3,5% şi reduce rezervele minime obligatorii în valută de la 18% la 16% 
Banca Naţională a decis azi să menţină dobânda de referinţă la 3,5%. Se reduc însă rezervele minime obligatorii în valută cu două procente, de la 18 la 16%. Pentru lei, rezervele pe care trebuie să le facă băncile atunci când dau credite au ramas la 12%.Măsura intră în vigoare începând cu 24 iulie, ca răspuns la deciziile Băncii Centrale Europene de relaxare monetară.BNR se aşteaptă la o creştere semnificativă a fluxurilor de capital către România, care s-au resimţit deja în ultima perioadă pe piaţa valutară.Din toamnă, ar putea să reînceapă scaderea dobânzilor dacă prognoza de inflaţie va coborî sub 3%.

Format: