Share

Vă propunem o trecere în revistă a celor mai importante evenimente care au avut loc în ziua de Joi, 08 Noiembrie 2012:


- Preşedintele Traian Băsescu a anunțat că s-a decis încheierea unui nou acord cu FMI pentru "încă un an sau doi".
Acordul de împrumut poate lua două forme: stand-by (cum a fost cel din 2009) și preventiv (cum este cel care se derulează în prezent și care a demarat în martie 2011). Dacă va fi vorba de un acord stand-by, atunci România va utiliza sumele puse la dispoziție de Fond, care au costuri mult mai mici decât cele ale împrumuturilor la care statul are acces. În schimb, un acord de de tip preventiv presupune că sumele sunt accesate de statul beneficiar doar în caz de extremă urgenţă, ţara având însă în permanenţă puși la dispoziţie banii de către Fondul Monetar Internaţional.

- Dosarul bancherilor: Mihai Stan rămâne în arest preventiv pentru 29 de zile
Unul din liderii grupării implicate în fraudarea mai multor grupuri bancare importante din România,  Mihai Stan,rămâne în arest preventiv pentru o perioadă de 29 de zile.Stan, alături de alte persoane implicate în Dosarul Bancherilor, precum Daniel Ruse, şi fostul general DIE, Dragoş Diaconescu, se află în arest perventiv. Potrivit procurorilor, Mihai Stan ar fi încercat să obțină ilicit fonduri europene, prin intermediul a trei societăți, Ancuța SRL, Alram Servinvest şi Eurotrading SRL, în baza unor documente şi declaraţii false, potrivit DIICOT.

- USL și-a lansat programul de guvernare pentru 2012-2016
Chiar dacă semnele nu sunt deloc bune, programul  USL din campanie este unul cât se poate de generos: taxe mici, TVA redus, CAS micşorat și pensii cu 5% mai mari. Programul a fost lansat Joi seară la Palatul Parlamentului.Indexarea pensiilor anunţată de premierul Victor Ponta nu este însă singura măsură cuprinsă în programul de guvernare al social-liberalilor. Scăderea cotelor diferenţiate de impozitare, revenirea la TVA de 19%, reducerea CAS la angajator şi majorarea salariului minim pe economie la 1.200 de lei, până în 2016, sunt alte măsuri fiscale promise de reprezentanţii USL. În plus, USL propune investiţii în infrastructura rutieră, o mai bună absorbţie a fondurilor europene, refacerea sistemului de irigaţii,  modernizarea spitalelor şi extiderea serviciului medical de urgenţă SMURD.

-Ioan Căbulea, numit de Victor Ponta secretar general adjunct în MAI
Chestorul Ioan Căbulea, înlocuit Marţi în postul de secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, de Anghel Andreescu, a fost instalat de premierul Victor Ponta pe funcţia de secretar general adjunct în acelaşi minister. Ca secretar de stat, Ioan Căbulea coordona, din Mai, Departamentul Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul ministerului.Ioan Căbulea este urmărit penal de Parchetul General în cazul organizării referendumului din august pentru demiterea președintelui.

- Parchetul cere rejudecarea lui Andrei Plăcintă
Parchetul General cere rejudecarea lui Andrei Plăcintă, fiul senatoarei PNL Sorina Placintă. Procurorii ÎCCJ au cerut rejudecarea cazului și retrimiterea lui la Judecătoria București. Andrei Plăcintă a lipsit de la proces, fiind internat în spital diagnosticat cu o peritonită.Cererea a fost motivată de faptul că instanța nu i-ar fi respectat dreptul la apărare lui Andrei Plăcintă. Acesta nu era prezent, împreună cu avocatul său, în momentul în care a fost condamnat.


 

8 Noi 2012 - 18:48

Format: 

Rubrici: 

Topic: