Share
8 Sep 2014 - 18:35

Vă propunem o trecere în revistă a celor mai importante evenimente care au avut loc în ziua de luni, 8 septembrie:

Tăriceanu începe demersurile pentru a treia suspendare a preşedintelui Traian Băsescu
Au început procedurile pentru a treia suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Iniţiator este preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a prezentat şi un calendar al suspendării. Băsescu trebuie suspendat din funcţie pentru că a încălcat sistematic principiul neapartenenţei politice a preşedintelui ţării şi şi-a asumat public rolul de preşedinte de facto al partidului Elenei Udrea. Acesta este primul motiv trecut în cererea de suspendare a lui Traian Băsescu. Mai sunt şi alte exemple de situaţii în care Traian Băsescu a încălcat legea fundamentală. Cererea a fost făcută de Călin Popescu-Tăriceanu, iar suspendarea ar putea fi votată peste două săptămâni.El doreşte ca referendumul pentru demiterea şefului statului să fie organizat pe 2 noiembrie, zi în care va avea loc şi primul tur al alegerilor prezidenţiale. Cererea lui Călin Popescu Tăriceanu este acum la grupurile parlamentare.

Consilierul prezidențial Cristian Hrițuc, eliberat din funcție
Președintele Traian Băsescu a semnat, luni, decretul de eliberare din funcție din cadrul Administrației Prezidențiale a lui Cristian Hrițuc. Eliberarea din funcție are loc începând cu data de luni, 8 septembrie, precizează comunicatul.Cristian Hrițuc este membru al Partidului Mișcarea Populară. 

20 de milioane de euro pentru „Cuminţenia Pământului”
Ministrul demisionar al Culturii, Kelemen Hunor, a declarat că, ideal, opera lui Brâncuşi, "Cuminţenia Pământului", ar trebui să rămână în proprietatea statului. "Nu poate fi scoasă din ţară, pentru că e din tezaur", a adăugat el. "Dacă în Guvern răspunsul va fi pozitiv şi putem începe discuţiile, atunci se poate ajunge la o concluzie, să fie un câştig şi pentru proprietari, şi opera de artă şi stat”, a declarat astăzi Kelemen Hunor, ministrul demisionar al Culturii.
Sculptura face parte dintr-o colecţie bucureşteana privată şi a fost scoasă la vânzare. Printre cei interesaţi să o cumpere se numără importanţi colecţionari din toată lumea, inclusiv Muzeul Tate Modern din Marea Britanie.Opera participă în data de 8 septembrie 2014 la expoziția privată dedicată avangardei românești, ʺShowcasing Romanian Avant-garde Art, from Private Collections, on exclusive displayʺ, organizată de către Artmark cu prilejul vizitei unor importanți colecționari internaționali.

Judecătoarea Camelia Bogdan l-a condamnat la închisoare cu executare pe omul de afaceri Cătălin Chelu
Judectoarea Camelia Bogdan l-a condamnat pe omul de afaceri Cătălin Chelu la şase ani de închisoare cu executare în dosarul "Mită la MAI" pentru încercarea de mituire a fostului secretar de stat în Ministerul de Interne Dan Valentin Fătuloiu.  Judecătoarea Camelia Bogdan a avut la dispoziţie numai o săptămână pentru a analiza dosarul.  Camelia Bogdan a respins toate cererile apărării, care a depistat nereguli grave comise de procurorii DNA. 

Cererea de strămutare a dosarului de corupţie al lui Oprişan, respinsă
Cererea DNA de strămutare a dosarului de corupţie al şefului Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, a fost respinsă, luni, de Curtea de Apel Cluj. Hotărârea a fost pronunţată în şedinţă publică şi este definitivă.Procesul se va judeca în continuare la Judecătoria Cluj-Napoca.În 26 august, procurorii anticorupţie au depus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o cerere de strămutare a dosarului în care Marian Oprişan este acuzat de fapte de corupţie, motivând că "au fost acordate termene nenumărate pentru audierea martorilor".
Procurorii mai susţineau solicitarea prin faptul că procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a sesizat Inspecţia Judiciară din CSM cu privire la posibile abateri disciplinare săvârşite de magistraţii clujeni care judecă dosarul preşedintelui CJ Vrancea.

Fuziunea prin contropire a PNL cu PDL a fost amânată
Fuziunea prin contropire a PNL cu PDL a fost amânată până la 1 octombrie. Şi asta pentru ca instanţa să judece mai întâi fuziunea prin contopire a PDL cu Partidul Forţa Civică. Decizia a fost luată, luni, de Tribunalul Bucureşti.Avocaţii au depus la dosar dovada că a fost achitată taxa de timbru, dar şi dovada faptului că a fost publicat anunţul cu privire la contopirea celor două partide, într-un ziar central de mare tiraj.Tribunalul Bucureşti ar fi trebuit să judece luni fuziunea prin contopire a PNL cu PDL, după ce la primul termen de judecată nu au fost citate parţile în mod corespunzător. Instanţa a decis, la termenul din 7 august, amânarea discuţiilor până la 8 septembrie, după ce la apelul nominal făcut în sala de judecată nu a răspuns atunci niciuna dintre părţi.PDL şi PNL au depus în 5 august, la Tribunalul Bucureşti, documentele pentru fuziunea prin contopire.

Format: 

Rubrici: