9 Sep 2013 - 19:17

Vă propunem o trecere în revistă a celor mai importante evenimente care au avut loc în ziua de luni, 09 septembrie:

Roșia Montană devine motiv de conflict în USL
Deși la putere, Crin Antonescu a acţionat astăzi ca un lider al opoziţiei, aşa cum, de altfel, a şi declarat că se consideră. Fără să se consulte cu PSD, el a anunţat că nu sprijină proiectul şi a cerut retragerea sau respingerea lui.
O oră şi jumătate mai târziu, Victor Ponta merge în Parlament pentru a discuta cu preşedintele Camerei Deputaţilor despre constituirea unei comisii speciale pe tema proiectului Roşia Montană. După ce află de la televizor despre decizia partenerului liberal, premierul declară că proiectul nu mai poate continua, având în vedere că nu există sprijin parlamentar. La rândul ei compania canadiană Gabriel Resources a cerut Guvernului explicații privind stadiul proiectului minier de la Roșia Montană. Compania va analiza toate opţiunile posibile în cazul respingerii propunerii legislative privind dezvoltarea proiectului Roşia Montană, inclusiv transmiterea unei notificări formale referitoare la intenţia de a iniţia o acţiune în instanţă. Acţiunile Gabriel Resources s-au prăbuşit luni cu până la 70% la bursa din Toronto, după ce au deschis la 1,1 dolari canadieni pe unitate, compania recomandând la începerea sedinţei tranzacţionarea cu prudenţă.

România s-a raliat declaraţiei celor 11 state din G20 privind Siria
România se raliază poziţiei luate de liderii a 11 state din grupul G20 faţă de situaţia din Siria cu prilejul unei întâlniri de la Sankt Petersburg, a anunţat luni preşedintele Traian Băsescu. Preşedintele a precizat că declaraţia constată că norma internaţională împotriva utilizării armelor chimice este în vigoare de mult timp şi este universală. Declaraţia condamnă în modul cel mai ferm atacul din suburbiile Damascului şi ţine responsabil regimul de la Damasc, a spus preşedintele Băsescu. Preşedintele a precizat că declaraţia recunoaşte că în conflict nu există o solutie militară şi că se caută o reglementare politică paşnică.

Legea Referendumului: Parlamentarii au respins propunerea preşedintelui Băsescu
Deputaţii din Comisia juridică au respins cu majoritate de voturi cererea preşedintelui Traian Băsescu de reexaminare a legii privind organizarea şi desfăşurarea Referendumului, propunând ca legea să fie adoptată de plenul Camerei în forma iniţială. Preşedintele Băsescu susţinea în cererea de reexaminare o participare de cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.Prin legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului se introduce, sub aspectul condiţiilor de validitate a referendumului, un cvorum de participare de cel puţin 30% şi un cvorum al voturilor valabil exprimate de cel puţin 25%, ambele raportate la numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Miting în faţa Palatului Parlamentului, unde oamenii cer rezolvarea problemei câinilor vagabonzi
Zeci de oameni protestează în Parcul Izvor din faţa Palatului Parlamentului faţă de problema maidanezilor.
Zecile de participanţi vor o adoptare cât mai rapidă a legii animalelor fără stăpân, vor soluţii eficiente.Proteste similare au mai avut loc în ultimele zile pe străzile Capitalei. Duminică, peste 300 de oameni au participat în Parcul Izvor la un protest unde au cerut ridicarea câinilor fără stăpân, pentru siguranţa locuitorilor.


Irinel Columbeanu nu a fost colaborator al fostei Securități
Irinel Columbeanu nu a fost colaborator al fostei Securități, a decis, luni, Curtea de Apel București.
Curtea a respins ca neîntemeiată acțiunea Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS).În același timp, Instanța a luat act de faptul că Irinel Columbeanu și-a rezervat reptul de a solicita cheltuieli de judecată pe cale separată.Decizia Curții de Apel nu este definitivă, părțile implicate putând face recurs la instanța supremă.
CNSAS a susținut că Irinel Columbeanu a scris 118 note informative către fosta securitate. Acesta ar fi fost recrutat la începutul anilor 1980, cu numele de cod "Ivănescu".Însă, Curtea de Apel a decis că acesta nu a făcut poliție politică înainte de 1989 și că nu el este cel ce a fost recrutat de Securitate.

Format: 

Rubrici: 

Topic: