Share
1 Noi 2012 - 20:48

Vă propunem o trecere în revistă a celor mai importante evenimente care au avut loc în ziua de joi, 1 Noiembrie 2012:

1. CCR: Hotărârea de înfiinţare a comisiei de anchetă privind referendumul, constituţională
Curtea Constituţională a României a hotărât că este constituţională Hotărârea Senatului de înfiinţare a comisiei de anchetă privind abuzurile semnalate în activităţile desfăşurate de autorităţile şi instituţiile publice în cazul votului de la referendumul din 29 Iulie.
 
Desizarea privind neconstituţionalitatea Hotărârii Senatului nr. 38 din 8 octombrie era depusă de către PDL.


2. Măsuri guvernamentale pentru finanțarea din bani europeni a reabilitării termice a blocurilor
Guvernul a aprobat o Ordonanţă privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, care pune la punct legislația astfel încât reabilitarea termică a locuințelor să poată fi făcută cu finanţări din fonduri europene, completate de o cotă ce le revine primăriilor, precum şi de o contribuţie minimă a proprietarilor.
 
Filiala Constanța a Partidului Național Liberal consideră că, prin extinderea surselor de finanţare, Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, condus de liberalul Eduard Hellvig, asigură îmbunătăţirea accesului la program a potenţialilor beneficiari. Prin noile reglementări, 60% din finanţare este asigurată din fonduri structurale şi de coeziune ale Uniunii Europene şi din alocaţii de la bugetul de stat, iar 40% reprezintă contribuţia însumată a consiliilor locale (maximum 30%) şi a asociaţiilor de proprietarilor (10%).


3. CNVM a sesizat Parchetul cu privire la falsuri în actele WBS România
CNVM a sesizat Parchetul pe motiv că au existat falsuri în acte la casa de brokeraj WBS România, condusă până anul trecut de fostul şef al Sibex Cristian Sima. De asemenea, a retras autorizaţia de funcţionare acordată firmei şi a aplicat amenzi de 201.000 lei.
 
Au primit amenzi în valoare de 50.000 de lei Cristian Sima, preşedintele CA şi directorul general al WBS România, Anca Bunea şi reprezentantul Compartimentului de Control Intern Dan Vătămanu.


4.Şase reţineri în dosarul fraudelor bancare
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au emis şase mandate de reţinere în dosarul fraudelor bancare de 22 de milioane de euro.
 
Din primele informaţii rezultă că cei reţinuţi nu deţineau funcţii la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri şi la Ministerul Economiei.


5.CNA sesizează Poliţia cu privire la 42 de site-uri
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis să sesizeze Poliţia cu privire la 42 de site-uri care difuzează filme şi seriale fără să respecte regulamentul consiliului.
 CNA a fost sesizat de către SC Pro TV SA care a semnalat existenţa a 42 de site-uri care oferă servicii media audiovizuale la cerere, fără a deţine drepturi pentru conţinutul difuzat.


6. Noua etichetă UE pentru anvelope devine de astăzi obligatorie
O nouă etichetă care are ca scop evidenţierea prerogativelor de eficienţă şi siguranţă ale anvelopelor noi devine lege astăzi în Uniunea Europeană. Cu această ocazie, experţii subliniază faptul că eticheta pune în lumină doar câteva criterii care influenţează performanţa unei anvelope.


7. Opt focuri de armă la frontiera de nord cu Ucraina
În cadrul unei acţiuni de combatere a traficului ilegal cu ţigări, în zona de competenţă, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului PF Brodina au fost nevoiţi să folosească armamentul din dotare, fiind trase 8 focuri de avertisment în plan vertical, pentru reţinerea unor contrabandişti de ţigări.


8. Patru companii au fost sancționate cu 5,6 milioane euro, pentru trucarea a două licitații Transgaz
Consiliul Concurenţei a sancţionat patru companii cu o amendă de aproape 5,6 milioane euro, pentru trucarea a două licitaţii, organizate de Transgaz.
 
 

Format: 

Topic: