Share
12 Feb 2013 - 19:41

Vă propunem o trecere în revistă a celor mai importante evenimente care au avut loc în ziua de marţi, 12 februarie:

Adrian Năstase va fi eliberat din închisoare
Cererea de eliberare condiţionată a lui Adrian Năstase a fost admisă de Judecătoria sector 4.  Decizia poate fi atacată cu recurs la Tribunalul Bucureşti, a cărui hotărâre va fi irevocabilă.În apărarea clientului său, avocatul lui Năstase a spus judecătorilor că fostul premier a executat 283 de zile de închisoare și că în toată această perioadă a depus o muncă intelectuală și a realizat numeroase lucrări știițifice. Despre calitatea acestora, avocatul afirmă că doar cititorii sunt în măsură să se pronunțe. El a mai adăugat că toți colegii de închisoare ai lui Năstase au fost încântați de prelegerile sale și că fostul premier a avut un comportament constant pozitiv și că pe perioada detenției acesta s-a îndreptat.


Deputatul Elena Udrea intră în cursa pentru şefia PDL
Elena Udrea  şi-a anunţat, marţi, candidatura pentru şefia PDL şi, cel puţin până în acest moment are un singur adversar, pe actualul preşedinte al partidului, Vasile Blaga. La Convenţia Naţională din martie, deputatul Elena Udrea va candida "pentru viitorul partidului" la preşedinţia PDL.  În următoarele zile, Udrea va veni şi cu moţiunea pe baza căreia va candida la preşedinţia PDL.

Băsescu a promulgat Legea Pensiilor
Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, marţi, legea pensiilor care prevede indexarea pensiilor cu 4%.  Astfel, în anul 2013 valoarea punctului de pensie este de 762,1 lei.La sfârşitul lunii ianuarie, proiectul de lege privind aprobarea OUG de indexare a pensiilor a fost aprobat de plenul Camerei Deputaţilor cu 307 voturi pentru, două împotrivă şi patru abţineri. Camera Deputaţilor a fost cameră decizională în cazul respectivului proiect de act normativ.

Sindicalistul Marius Petcu va face 7 ani de închisoare
Sindicalistul Marius Petcu a fost condamnat, marți, la șapte ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia dată de judecătorii ÎCCJ este definitivă.Astfel, ÎCCJ a respins recursul înaintat de Marius Petcu și a menținut sentința dată de Tribunalul București pe 8 decembrie. Marius Petcu a fost arestat după ce a fost prins în flagrant, pe 24 martie 2011, în timp ce primea mită, 40.000 de euro, de la un om de afaceri în schimbul atribuirii unor contracte de execuție lucrări.Procurorii Direcției Generale Anticorupție (DNA) l-au acuzat pe sindicalist de luare de mită în formă continuată, câte 20.000 de euro lunar.

Criminalul de la Perla, condamnat pe viaţă
Gheorghe Vlădan, angajatul MAI care şi-a ucis soţia şi o colegă de-a ei şi a rănit alte şase persoane, împuşcându-le în coaforul Perla din Capitală, ar putea sta după gratii pe viaţă, în urma deciziei de marţi a magistraţilor Tribunalului Bucureşti.Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs. Procurorii au cerut pe 21 ianuarie Tribunalului Bucureşti pedeapsa maximă pentru Vlădan. Ei şi-au argumentat solicitarea prin faptul că Gheorghe Vlădan şi-a plănuit în ansamblu fapta şi avea discernământ la momentul comiterii acesteia. Vlădan a fost închis după ce pe 5 martie anul trecut a deschis focul în incinta unui coafor din Capitală unde lucra soţia lui.Femeia intenţiona să divorţeze şi se pare că tocmai acesta a fost motivul răzbunării. Soţia lui Vlădan şi casiera coaforului au fost ucise, iar alte şase persoane au fost rănite. Criminalul de la Perla a fost condamnat în luna aprilie pentru omor calificat şi deosebit de grav, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul în stare de ebrietate.

Legea Lustrației a fost respinsă în plenul Senatului
Plenul Senatului a respins marți, cu 118 voturi "pentru", Legea Lustrației care limitează temporar accesul la unele funcţii şi demnităţi publice pentru persoanele care au făcut parte din structurile de putere ale regimului comunist.Proiectul va merge la Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. După ce a fost depusă la Senat în vara lui 2005, legea a trecut de Parlament la 19 mai 2010, însă a fost contestată imediat la CCR și Curtea a admis sesizarea la 7 iunie 2010. Reintrată în circuitul parlamentar, legea a fost tergiversată până pe 28 februarie 2012, când a trecut din nou de Parlament. De această dată, însă, la CCR a fost depusă o nouă contestație din partea Secțiilor Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, astfel că la 28 martie CCR acceptă sesizarea și declară Legea Lustrației neconstituțională în integralitatea sa.

Format: 

Topic: