21 Mai 2012 - 20:12

Va propunem o trecere in revista a celor mai importante evenimente care au avut loc in ziua de Luni, 12 Mai 2012:

A fost eliminat pragul electoral
Legea electorală a fost votată, cu 14 voturi pentru și cinci impotriva, de Comisia Juridică. Proiectul prevede eliminarea pragului electoral.  Proiectul, inițiat de USL, va fi votat marți. Conform legii, câștigă cine este pe primul loc.Minoritarii primesc automat un loc în Parlament, acolo unde depăşesc 7%. Numărul parlamentarilor ar putea creşte în acest mod. Pentru a fi pusă în vigoare, Legea va ajunge în plenul Camerei Deputaţilor.

Viorel Hrebenciuc, propus pentru funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor
Victor Ponta l-a propus pe deputatul Viorel Hrebenciuc pentru a ocupa funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, loc vacantat după ce Valeriu Zgonea a fost ales liderul grupului Partidului Social Democrat.

România riscă să piardă fondurile europene
Premierul Ponta a avertizat că activitatea Autorităţii de Management a Programului Operaţional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) ar putea fi blocată până în 2014 dacă se va decide reorganizarea internă a instituţiei, ceea ce va implica reacreditarea ei la nivel european. Dacă însă CE va suspenda plăţile pentru acest program, România ar pierde 100 milioane euro până la finalul lui 2012 şi 1,1 miliarde euro în 2013.

Victor Ponta cere Parlamentului să decidă cine merge la Consiliul European: el sau preşedintele
Între premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu există de mai bine de o săptămână o dispută pe tema reprezentării ţării la Bruxelles.  În timp ce prim-ministrul susţine că şeful guvernului trebuie să fie prezent la reuniunile Consiliului European, Traian Băsescu arată că de fapt preşedintele are acest rol. Cererea va trece întâi prin Guvern, miercuri.

Ponta vrea ca bugetarii să aibă un nou program de lucru
Premierul Victor Ponta a recomandat conducerii instituţiilor publice să modifice programul de lucru al angajaţilor şi să îl încadreze în intervalul orar 9.00-17.00, conform normelor Uniunii Europene.

Fostul şef al Poştei Române, condamnat la închisoare cu executare
Fostul şef al Poştei Române, Dan Mihai Toader, a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru luare de mită.Toader a păgubit Poşta cu 4 milioane de euro. Decizia nu este definitivă.
Dan Mihai Toader a fost trimis în judecată de DNA, împreună cu alţi doi foşti directori executivi din cadrul Poştei Române, Emanoil Lepadatu si Andrei Marinescu.Aceştia ar fi încheiat ilegal şase poliţe de asigurare pentru angajaţi ai companiei, care au generat un prejudiciu de peste patru milioane euro în cadrul instituţiei.Cei trei executivi fuseseră trimişi în judecată pentru "abuz în serviciu contra intereselor publice.

 Avertizare de FENOMENE PERICULOASE
Meteorologii au emis o avertizare Cod Galben de vijelii. Avertizarea este valabilă în 13 judeţe din sud-vestul ţării, în intervalul 22 mai, ora 15 - 23 mai, ora 03.00. În intervalul menţionat, in Banat, Oltenia, vestul Munteniei şi Carpaţii Meridionali vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua şi aspect de vijelie şi izolat căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 20...25 l/mp si izolat 40...50 l/mp.


România nu va mai adera la moneda euro în 2015
 Potrivit unor surse ale Antena 3, termenul ar putea fi decalat chiar cu patru ani. De vină este situaţia economică de la noi şi din Europa.
Aderarea României la zona euro presupune ca economia să fie competitivă, a declarat pentru Antena 3 profesorul Daniel Dăianu. „Eu am considerat anul 2015 ca fiind o ţintă nerealistă. Am făcut această afirmaţie pornind de la situaţia economiei româneşti, gradul scăzut de competitivitate şi funcţionarea instituţiilor”, a precizat Dăianu.

Format: 

Topic: