3 Apr 2014 - 19:32

Vă propunem o trecere în revistă a celor mai importante evenimente care au avut loc în ziua de 3 aprilie:

1. Întrevederea ministrului Titus Corlăţean cu directorul general al FAO, José Graziano da Silva
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, l-a primit astăzi, 3 aprilie 2014, pe José Graziano da Silva, Directorul General al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură  (FAO), aflat în vizită în România pentru a participa la Conferinţa Regională FAO pentru Europa (ERC) şi la Comisia Europeană a FAO pentru Agricultură (ECA), care se desfăşoară la Palatul Parlamentului, în perioada 1-4 aprilie 2014.

2. Robert Cazanciuc s-a întâlnit cu Nils Muižnieks, comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei
Ministrul Justiției, Robert Marius Cazanciuc, a avut, joi 3 aprilie 2014, o întrevedere cu Nils Muižnieks, Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, aflat în vizită oficială în România.

3. Kelemen: Trebuie să adaptăm legislația privind artele vizuale la realitatea secolului al XXI-lea
„Dacă muzica are Festivalul George Enescu, filmul are Festivalul Internaţional de Film Transilvania, teatrul are Festivalul Caragiale şi cartea BookFest-ul, arta are, din acest an, Pavilionul de Artă <<Art Safari Bucureşti>>. Apariția Pavilionului de Artă Bucureşti va conduce la revigorarea economiei culturale locale şi la creşterea importanţei industriilor creative. Ne dorim ca, în viitor, Art Safari Bucureşti să devină un punct de referinţă pentru promenada culturală est-europeană”, a declarat, joi, vicepremierul Kelemen Hunor, ministru al Culturii, la conferința de presă organizată la Biblioteca Academiei Române.

4. Premierul i-a solicitat noului prefect al Bucureştiului să aibă o relaţie excelentă cu primarul Oprescu
Premierul Ponta i-a recomandat noului prefect al Bucureştiului, Paul Nicolae Petrovan, să aibă o relaţie excelentă cu primarul general Sorin Oprescu şi cu reprezentanţii aleşi ai autorităţilor locale.

"Este nevoie într-un oraş atât de mare, dar atât de complicat, cum este Bucureştiul, cu mii de probleme juridice, cu un buget de vreun miliard de euro, cu - până la urmă - influenţe şi interese atât de mari, este foarte mare nevoie de oameni cu pregătire foarte bună, cu foarte mult curaj şi cu capacitatea de a lucra împreună. (...) Spre deosebire, însă, de Oprea, care a lucrat cu un primar foarte dificil şi foarte complicat (Traian Băsescu, în perioada 2002-2003-n.r.), noul prefect are şansa de a lucra cu un primar care cred că e mai înclinat spre dialog", a spus Ponta, prezent la ceremonia de învestitură a noului prefect al Capitalei.

5. Ministrul Attila Korodi s-a întâlnit cu comisarul pentru Agricultură Dacian Cioloş
Attila KORODI, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, s-a întâlnit, în această după amiază, la sediul MMSC, cu Dacian CIOLOȘ, Comisar European pentru Agricultură.

6. Germania şi România au depus împreună instrumentele de ratificare a Tratatului privind comerţul cu arme (Arms Trade Treaty)
Republica Federală Germania a depus, la 2 aprilie 2014, la New York, instrumentul de ratificare a Tratatului privind comerţul cu arme – la exact un an de la adoptarea acestuia de Adunarea Generală ONU. Tratatul privind comerţul cu arme reglementează în premieră, la nivel global, standardele minime obligatorii pentru comerţul internaţional cu arme convenţionale, de la pistol la tancuri. Germania a sprijinit cu fermitate Tratatul încă de la începutul procesului de negociere în anul 2006, fiind unul dintre primii semnatari al acestuia, în anul 2013. Totodată, Germania a dat la 02.04. o declaraţie privind aplicarea temporară a articolelor 6 şi 7 ale Tratatului. Astfel, Germania va aplica de îndată esenţa acestui Tratat, şi anume criteriile de verificare a cererilor pentru exportul de arme. 

7. Jandarmul Anului, premiat de către viceprim-ministrul Gabriel Oprea
Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, domnul Gabriel OPREA, a participat joi, 3 aprilie, la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, la aniversarea a 164 de ani de la înfiinţarea primului regiment de jandarmi.