Share

1. MEN şi federaţiile sindicale din învăţământ au semnat contractele colective de muncă pentru personalul din sistem
Ministrul Remus Pricopie şi ministrul delegat Mihnea Costoiu au semnat, vineri, 30 octombrie, alături de preşedinţii celor trei federaţii sindicale reprezentative din învăţământ - Simion Hancescu (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ), Marius Nistor (Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”) şi Anton Hadăr (Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater”) -, noile contracte colective de muncă pentru personalul din învăţământul preuniversitar şi superior (inclusiv cercetare). Contractele colective, aflate în vigoare la acest moment, expiră pe 2 noiembrie 2014.

2. Grevă la o companie aeriană din Portugalia
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români din Portugalia că pe 1 noiembrie este prevăzută o grevă a personalului navigant al companiei aeriene naționale TAP.
Compania și-a anunțat intenția de a înceta activitatea încă două zile, pe 30 noiembrie și 2 decembrie.

3. Cutremur de 2,5 grade, produs în Vrancea
Un cutremur cu magnitudinea 2,5 s-a produs, vineri, în județul Vrancea. Seismul a avut loc la ora 13:06, la o adâncime de 19 kilometri. Epicentrul a fost localizat la o distanță de 24 kilometri de Focșani, 27 kilometri de Râmnicu Sărat, 39 kilometri de Mărășești și 53 kilometri de Buzău.

4. Alegerile prezidențiale discutate cu Ambasadele Uniunii Europene
Asociația pentru Implementarea Democrației a organizat joi, 30 octombrie 2014, o întâlnire informală cu reprezentanți ai mediului diplomatic acreditați la București. În cadrul acestei întâlniri, înaintea primului tur de scrutin, s-a discutat despre importanța alegerilor prezidențiale din această toamnă pentru viitorul României, despre modul în care s-a desfășurat, până în prezent, campania electorală și despre organizarea alegerilor.

5. Ajutoarele în alimente din partea Uniunii Europene se lasă așteptate
În urma numeroaselor apeluri înregistrate la Primăria Sibiu din partea sibienilor cu privire la ajutoarele în alimente din partea Uniunii Europene, despre care aceștia au fost informați prin intermediul unor cupoane transmise de către Ministerul Fondurilor Europene prin Poșta Română, Primăria Sibiu face următoarele preciză: Până astăzi, 31 octombrie, Primăria Municipiului Sibiu nu a primit nici instrucțiuni, nici alimente pe care să le distribuie. Îi asigurăm pe sibieni că îi vom anunța prin toate mijloacele disponibile în momentul în care ni se vor transmite aceste alimente și îi vom invita să le ridice.

6. Habitat for Humanity România: 'Indiferent de carențele sistemului legislativ, locul copiilor nu este în stradă'
Habitat for Humanity România, organizație caritabilă a cărei misiune este eliminarea locuirii sărăcăcioase și a lipsei de adăpost din întrega lume, își exprimă îngrijorarea față de escaladarea situației persoanelor evacuate din Str. Vulturilor, nr. 50 și cheamă autoritățile și partenerii să se așeze la masa discuțiilor și să găsească soluții.

7. FADERE: Cu un Like nu poți schimba lumea, cu un vot da
Federația asociațiilor de români din Europa solicită Biroului Electoral Central să revină asupra deciziei din 29 octombrie potrivit căreia și românii din afară Europei pot vota cu cartea de identitate. Această decizie pune în pericol securitatea votului în diaspora făcând posibil votul dublu, se arată într-un comunicat de presă al FADERE.

8. Raețchi propune introducerea plății retroactive a contribuției de asigurări sociale 
Deputatul de Diaspora Ovidiu Raețchi a depus o inițiativă legislativă care vizează completarea legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. În prezent există numeroase solicitări din partea cetățenilor români din țară și din străinătate cu privire la asigurarea în cadrul sistemului public de pensii din România. Acești cetățeni nu pot accede la pensie întrucât nu îndeplinesc condițiile prevăzute de lege cu privire la stagiul de cotizare; le lipsesc doar câțiva ani sau chiar câteva luni pentru realizarea nivelului de cotizare necesar pentru obținerea pensiei.

 

31 Oct 2014 - 20:03

Rubrici: 

Topic: