Publicat: 27 Martie, 2019 - 13:12
Share

Mesaj al Ministrului Culturii și Identității NaționaleValer Daniel Breaz: 
 
„Teatrul, după părerea mea, nu e un gen de artă, ci o artă de sine stătătoare” - spunea dramaturgul I.L. Caragiale în articolul său „Oare teatrul este literatură?”. Nu întâmplător, suntem tentați să așezăm sărbătoarea dedicată tuturor reprezentanților lumii teatrului, fie ei persoane sau instituții, sub acest semn de noblețe al artei totale, care depășește granițele uzuale dintre categoriile estetice și formele de exprimare specifice artelor consacrate.

Dincolo de puterea de a fi oglindă multiplă a lumii, teatrul are și rol curativ: pune în fața publicului marea provocare a introspecției și, obligatoriu, stârnește dorința de a continua Povestea. În fond, au spus-o atâția gânditori: lumea este o imensă scenă și singurul lucru cu adevărat important este frumusețea jocului, nu grandoarea rolului. În teatru, ca și în viață.

Se cuvine, așadar, să facem o adâncă reverență culturală în fața tuturor celor care fac posibilă întâlnirea cu lumea-ca-artă: creatorii de piese, actorii și oamenii teatrului cu numeroasele lor specializări și, nu în ultimul rând, publicul spectator. Nu doar astăzi, când în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Teatrului (instituită în anul 1961, la Viena, de către Institutul Internaţional de Teatru) ar trebui să stăm în preajma maeștrilor, ci într-un exercițiu permanent de cunoaștere și de întâlnire. Cultura teatrală trebuie să revină, cu celeritate, în programele educaționale, într-o necesară misiune de conștientizare a patrimoniului pe care cultura română îl are și în această direcție. A vorbi despre cultura națională în context universal presupune, la loc de cinste, și valorificarea imensului fond patrimonial al teatrului românesc întrucât, trebuie să recunoaștem deschis, actorii sunt, prin excelență, ambasadori ai spiritualității românești pretutindeni în lume, iubiți, respectați, percepuți ca modele.

La ceas aniversar, le dorim tuturor celor care slujesc și promovează arta teatrală să fie încununați cu talent și lauri și să se bucure de toate satisfacțiile pe care întâlnirea cu publicul le poate oferi! Le spunem, cu recunoștință, LA MULȚI ANI!

Tag-uri Nume: