Publicat: 9 Iulie, 2020 - 12:50
Share

Astăzi, 9 iulie, poliţişti de la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraş - Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T. -Biroul Teritorial Caraş - Severin, efectuează 29 de percheziţii domiciliare, pe raza municipiului Reşiţa. Sunt vizate adresele mai multor persoane bănuite de constituirea unor grupări infracţionale organizate, specializate în distribuirea de droguri de risc şi substanţe susceptibile a avea efecte psihoactive.

Până la această oră, au fost găsite şi ridicate de la persoanele bănuite, diferite cantităţi de droguri de mare risc, de risc şi substanţe halucinogene, bani şi obiecte folosite la cântărirea şi prelucrarea substanţelor.

https://www.youtube.com/watch?v=zlatl6Mc9P0&feature=youtu.be

În cursul zilei de astăzi, 38 de persoane din Reşiţa, membrii ai grupărilor, urmează a fi conduse la sediul Inspectoratului de Poliţie Caraş-Severin, în vederea audierii.

În urma probatoriului administrat în cauză, s-a stabilit că în cursul anului trecut, pe raza municipiului Reşiţa, s-au conturat trei grupări infracţionale organizate, care acţionau în Reşiţa şi în localităţile limitrofe.

Două dintre aceste grupări ar fi fost implicate în distribuirea de droguri de risc, iar cea de-a treia s-ar fi ocupat cu efectuarea de operaţiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive, între cele trei grupări existând interacţiuni, în special pe linie de distribuţie stradală.

Cele trei grupări infracţionale erau structurate pe un palier de aprovizionare şi un palier de distribuţie stradală, fiind coordonate de şase tineri cu vârste cuprinse între 20 şi 30 ani, toţi din Reşiţa.

Aprovizionarea cu droguri de risc, respectiv cannabis, s-ar fi făcut în special de la dealeri din Timişoara, ulterior drogurile fiind porţionate şi oferite spre vânzare, la doze de 0,2 - 1 gram, de către membrii palierului de distribuţie stradală.

Pentru producerea substanţelor susceptibile a avea efecte psihoactive, leaderii grupărilor ar fi procurat substanţa activă de la persoane din Craiova, pe care ar fi prelucrat-o ulterior prin amestecarea cu diverşi solvenţi şi impregnarea pe fragmente vegetale.

Substanţele susceptibile a avea efect psihoactiv ar fi fost vândute în rândul tinerilor din Reşiţa, la preţuri cuprinse între 30 - 60 lei/doza, la doze de 0,2 - 1 gram.

În cauză se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc şi de mare risc, deţinere în vederea consumului de droguri de risc şi de mare risc, punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, a unei locuinţe pentru consumul ilicit de droguri de risc şi efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii.

Acţiunile au beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române şi de sprijinul tehnic al Biroul de Analiză a Informaţiilor Caraş-Severin.

La percheziţii participă şi poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad şi Mehedinţi, luptători de la Serviciul pentru Acţiuni Speciale Caraş-Severin, precum şi jandarmi de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Caras-Severin şi Gruparea Mobilă de Jandarmi Timişoara.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.