Publicat: 14 Februarie, 2018 - 20:24

    În conformitate cu O.M.A.I. nr. 10 din 7 februarie 2018, publicat în Monitorul Oficial nr. 135 din 13 februarie 2018, s-a aprobat ca Ziua Aniversară a Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad să fie 29 ianuarie.

             Pentru stabilirea zilei aniversare a unității s-a luat drept criteriu data înființării primei structuri de jandarmerie românească pe teritoriul actualului județ Arad, iar ca reper de legalitate, data intrării în vigoare a primelor acte normative care fac referire la existența acestor structuri. 

         Astfel, prin Raportul nr. 7397 din 29 ianuarie 1919  al miniștrilor de interne, G.G. Mârzescu, și de război, general de corp de armată Artur Văitoianu,  adresat Regelui Ferdinand, se arăta că: 
       ’Prin alipirea a noui ținuturi românești și în interesul siguranței naționale a Statului, unitățile actuale ale corpului jandarmeriei fiind insuficiente se simte neapărat nevoia de a se crea noui unități.
Avându-se în vedere prescripțiunile art. 8 și 9 din Legea de organizare a jandarmeriei, 
Rugăm respectuos pe Maiestatea Voastră a semna alăturatul proiect de decret-lege pentru înființarea Brigăzei IV de jandarmi.’’
Regele a luat act de acest raport și a promulgat Decretul-Lege nr. 444 la 29 ianuarie 1919.

          Ulterior, au stabilite prin decizie a ministrului de interne, în colaborare cu Consiliul Dirigent-Resortul internelor, garnizoanele celor patru unități de jandarmi înființate, Brigada IV Jandarmi și Regimentele 7, 8 și 9 Jandarmi, după cum urmează:
-Brigada 4 Jandarmi-la Sibiu, ulterior la Cluj-Napoca;
-Regimentul 7 Jandarmi-Cluj-Napoca;
-Regimentul 8 Jandarmi-Brașov, și
-Regimentul 9 Jandarmi-Arad.

            Regimentul 9 Jandarmi l-a avut drept prim comandant pe lt.-col. Ioan Popovici  și a avut garnizoana în Arad între anii 1919-1920, ulterior fiind dislocat la Timișoara. Cazarma unității era situată pe str. Weitzer Janos (ulterior I.I. Brătianu, azi Lucian Blaga), nr. 9 din Arad . 
La nivelul comitatului (județului Arad) a existat o companie de jandarmi care s-a organizat cu personal din mers, provenit din teritoriile românești.
             
 

Tag-uri Nume: