Publicat: 29 Noiembrie, 2020 - 00:06
Share

Cea de-a 32-a sesiune a Adunării Generale a ONU din 1977 a decis să stabilească  data de 29 noiembrie, în fiecare an, drept ziua solidarității cu palestinienii la scară mondială. Cu ocazia acestei zile, în multe țări sunt organizate o varietate de evenimente de solidaritate în sprijinul justei lor cauze.

Palestina a obținut statutul de stat observator al ONU în noiembrie 2012 și a arborat drapelul național la sediul ONU în septembrie 2015. Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a admis Palestina ca membru cu drepturi depline în 2011, iar INTERPOL-ul în 2017.

Faptele demonstrează că lupta palestinienilor pentru a înființa un stat independent crește cu fiecare zi și că sprijinul internațional și solidaritatea față de cauza lor justă au crescut în continuare.

Cu toate acestea, lupta lor pentru a recâștiga independența și suveranitatea națională și efortul comunității internaționale care le susține au întâmpinat grave provocări. 

Cu o ambiție sălbatică de a ocupa permanent teritoriul palestinian, Israelul se agață în permanență de demersurile si dorința menite sa construiască așezări evreiești, în timp ce face încercări disperate de a oprima pe palestinieni, in toate planurile.

Autoritățile israeliene au aprobat recent un plan de construire a mii de blocuri de locuințe în așezările palestiniene din Cisiordania si Gaza. În acest sens, biroul prezidențial palestinian a emis o declarație pentru a solicita comunității internaționale să facă presiuni asupra Israelului, spunând că stabilitatea regională nu poate fi niciodată atinsă decât dacă Israelul încetează încălcarea drepturilor palestinienilor.

Mișcările Israelului reprezintă o provocare care sfidează, de fiecare data, eforturile internaționale pentru realizarea păcii și stabilității durabile si sincere în Orientul Mijlociu.

La randul sau, Secretarul general al Ligii Statelor Arabe a spus că relația pașnică arabo-israeliană poate fi realizată numai atunci când poporul palestinian câștigă libertatea și independența, adăugând că este un obiectiv important al Statelor arabe să pună capăt ocupării de către Israel a Teritoriilor Palestiniene.

Palestina are mulți prieteni in toata lumea: Cuba a afirmat că palestinienii au dreptul legitim de a înființa un stat independent cu Al-Quds (Ierusalimul de Est)  drept Capitală.

De asemenea, Siria și-a clarificat poziția de a nu încheia niciun acord de pace sau tratat cu Israelul, afirmând că negocierile cu Israelul nu sunt de ajutor pentru soluționarea problemelor statelor arabe.

Ciprian Pop

Tag-uri Geo: