21 mai 2022

3.950.000 lei, valoarea amenzilor aplicate pentru munca nedeclarată în luna decembrie 2021

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, a desfăşurat, în perioada 03.12 – 30.12.2022, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 6.442.000 lei pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă. Au fost depistate 267 persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, au fost aplicate 4.407 avertismente şi au fost dispuse 9.868 măsuri de remediere a neconformităţilor constatate.

În luna decembrie, au fost identificate 277 persoane desfăşurând muncă nedeclarată, dintre acestea, 188 nu aveau contract în formă scrisă; 66 nu aveau contract individual de muncă transmis în Revisal, 9 persoane prestau activitate având contractul de muncă suspendat, iar 14 persoane prestau activitate în afara programului de lucru din contractul part-time. Valoarea amenzilor aplicate în luna decembrie pentru munca nedeclarată este de 3.950.000 lei.

Rezultatele detaliate ale acţiunilor de control în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă, desfăşurate de inspectorii de muncă în perioada 03.12 – 30.12. 2021, sunt disponibile pe site-ul Inspecţiei Muncii accesând link-ul:
https://www.inspectiamuncii.ro/rezultate-saptamanale-controale-rm-si-ssm

Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat: „Vom continua, şi pe parcursul acestui an, Campania Naţională în vederea reducerii incidenţei muncii nedeclarate şi subdeclarate la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domenii de activitate în care s-a constatat o incidenţă mare a acestui fenomen. Impactul social negativ al muncii nedeclarate şi subdeclarate ne afectează pe toţi, indiferent de statutul fiecăruia: salariat, angajator, beneficiar al unor servicii şi suntem conştienţi că avem o mare responsabilitate socială, iar acest lucru ne obligă să fim intoleranţi faţă de aceste practici. De asemenea, vom continua să venim în întâmpinarea angajatorilor care au nevoie de sprijinul nostru, printr-o interacţiune reală şi eficientă cu aceştia. Avem în vedere întâlniri de lucru şi comunicări directe cu angajatori reprezentativi din diferite domenii de activitate economică, întrucât am constatat că sunt benefice pentru echilibrarea raporturilor de muncă dintre salariaţi, angajator şi autoritatea de control.”

Serviciul Comunicare