29 septembrie 2022

3 martie – Ziua Mondială a Scriitorilor

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În anul 1986, din iniţiativa English Pen Club, data de 3 martie a fost declarată Ziua Mondială a Scriitorilor. Începând de atunci, această zi este sărbătorită în peste 130 de ţări în care fiinţează filiale ale PEN Club Internaţional, printre aceste filiale numărându-se şi PEN Club România. Una dintre cele mai puternice organizaţii ale scriitorilor români, Uniunea Scriitorilor, alături de PEN Club România, a îmbrăţişat această idee de a sărbători la început de primăvară scriitorii, fie că vorbim de poeţi, eseişti, romancieri, istorici, critici literari sau jurnalişti. Din anul 2006, Uniunea Scriitorilor din România are şi la Alba Iulia o puternică filială ce a adunat sub cupola ei, în cei aproape 15 ani de la înfiinţare, 64 de membri.

Filiala Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România a fost întemeiată ca urmare a deciziei Consiliului Naţional al Uniunii Scriitorilor din România, din data de 27 octombrie 2006.

Imediat după înfiinţare, la 17 noiembrie 2006, au fost alese organele de conducere, în funcţia de preşedinte fiind votat scriitorul Aurel Pantea, poet, prozator, critic literar şi cadru didactic universitar. Prin întemeierea acestei filiale, viaţa culturală a zonei s-a revigorat şi în acest domeniu. Miza întemeierii acestei instituţii a fost şi este evidenţierea potenţialului creator din zona Alba-Hunedoara. De-a lungul celor aproape 15 ani care au trecut de la înfiinţarea ei, filiala şi-a demonstrat eficacitatea, în primul rând prin bogata activitate scriitoricească, apoi prin redactarea şi editarea prestigioasei reviste de cultură Discobolul şi nu în ultimul rând prin organizarea unor evenimente culturale de nivel national cum ar fi: Colocviile Romanului Românesc Contemporan, Colocviile Tinerilor Scriitori, Vârstele poeziei, Gala Poeziei Române Contemporane etc. Acestor mari evenimente li se adaugă proiecte mai mici cum ar fi lecturile publice, lansările de carte, întâlnirile cu cititorii pe diverse teme etc.

Încă de la înfiinţarea filialei, Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba a fost un partener direct implicat în viaţa şi activitatea ei, scriitorii fiind mereu sprijiniţi în derularea proiectelor proprii sau fiind implicaţi direct în multe dintre proiectele desfăşurate de bibliotecă. În semn de mulţumire pentru frumoasa colaborare şi de profund respect pentru această valoroasă breaslă a culturii româneşti, cu prilejul Zilei Mondiale a Scriitorilor, Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba le urează tuturor membrilor Filialei Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România un călduros „La mulţi ani”. Cu acest fericit prilej, în data de 3 martie 2021, pe pagina de Facebook a bibliotecii, cei interesaţi pot accesa informaţii referitoare la Aniversaţii zilei, Memoria culturală a locului în judeţul Alba: Istoricul Filialei Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, Poezia Zilei: Cea mai scumpă din lume de Nichita Stănescu, Proza zilei: fragment din romanul Pădurea spânzuraţilor de Liviu Rebreanu şi Evenimentul zilei: Istoricul Ziulei Mondiale a Scriitorilor.