Publicat: 14 Noiembrie, 2018 - 10:38
Share

În această dimineaţă, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate au efectuat un număr de 3 percheziţii domiciliare pe raza judeţului Timişoara, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de punere în circulaţie de valori falsificate străine şi înşelăciune.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în cursul anului 2018, pe raza judeţului Timiş, s-a constituit şi a acţionat un grup infracţional organizat, format din cinci suspecţi, specializat în plasarea pe piaţă a mai multor bancnote contrafăcute din cupiura de 50 Euro. Calitatea bancnotelor era de un nivel de contrafacere ridicat, putând fi încasate uşor de persoane nefamiliarizate cu acest tip de valută.

Grupul acţiona pe raza localităţii Lugoj, Nădrag şi localităţile limitrofe acestora, fiind structurat pe paliere de execuţie, din cercetările efectuate în cauză rezultând faptul că bancnotele contrafăcute se aflau în posesia liderului grupării şi proveneau de la o sursă externă, respectiv de pe teritoriul Germaniei.

S-a reţinut că suspectul a racolat mai multe persoane apropiate şi de încredere, apelând în special la membrii familiei, având ca scop plasarea bancnotelor pe piaţă. Aceştia din urmă procedau în mod premeditat, iniţiind relaţii comerciale de mică amploare, care le permiteau plata cash cu bancnotele în litigiu, în diferite modalităţi:

- prin cumpărături efectuate în anumite magazine mici, de cartier, unde suspecţii invocau faptul că nu au decât euro şi apelau la bunăvoinţa vânzătorilor pentru a le accepta plata în valută, fiind de acord cu un schimb valutar avantajos;

- prin solicitarea de schimburi valutare diferitor persoane fizice, atrase de cursul mic leu/euro propus de către suspecţi;

- prin plăţi către taximetrişti sau diferiţi curieri.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Grupării mobile de jandarmi "Glad Voievod" Timişoara şi a Postului de Poliţie Nădrag.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie. Comunicat de presă - DIICOT

Tag-uri Institutii: