24 ianuarie 2022

30.000 de etnici români în regiunea Voivodina

Distribuie pe rețelele tale sociale:

COMISIA PENTRU CONSTITUŢIONALITATE

DECLARAŢIE DE PRESĂ

România condamnă dur extremismul antiromânesc din Republica Serbia

Opinia publică românească este profund îngrijorată de recentele reacţii xenofobe, extremiste şi antiromâneşti manifestate public în ţara vecină şi prietenă, Serbia.

Avem o graniţă comună, împărtăşim o istorie multiseculară, minorităţi corespondente, valori democratice, cu speranţa unui parcurs european comun.

30.000 de etnici români, recunoscuţi astfel, trăiesc în Banat, regiunea Voivodina.

Alţi 300.000 de etnici de origine română, denumiţi local „vlahi”, trăiesc pe Valea Timocului în aşteptarea recunoaşterii.

Toţi sunt cetăţeni loiali, buni patrioţi, contribuind la viaţa socială şi la prefacerile economice din Serbia.

Statul sârb a înfiinţat însă două Consilii naţionale pentru minoritatea română de pe teritoriul său, pentru a introduce ideea unei „minorităţi vlahe” şi a unei „limbi vlahe”, în mod inacceptabil şi în totală contradicţie cu adevărul istoric şi lingvistic.

Patriotul român Duşan Pârvulovici este închis în Serbia, după ce a condus Consiliul Minoritar Vlah şi a votat pentru recunoaşterea limbii române.

Prin Comitetul interministerial mixt pe tema minorităţilor, fondat la Bruxelles, în 2012, Serbia şi România şi-au propus să elimine aceste disparităţi.

Problema este că, în ultimii 7 ani, ţara vecină nu a mai asigurat copreşedinţia acestui Comitet, iar efectele începem să le vedem.

Etnicii români din Serbia nu au o „voce oficială”, deoarece nu li se asigură un loc în Parlamentul de la Belgrad, aşa cum România face cu etnicii sârbi de aici.

Partidul Neamului Românesc din Serbia, legal şi reprezentativ, nu este recunoscut de preşedintele şi Guvernul Republicii Serbia ca partener de dialog.

Invitaţia acestui partid către preşedintele României, Klaus Iohannis, de a vizita Valea Timocului, nu a fost onorată, iar de la ultima vizită similară au trecut 10 ani.

În aceste condiţii, persoane din conducerea Statului sârb încep să atace românii şi să incite la ură împotriva minorităţii lor etnice, contrar drepturilor fundamentale ale omului.

România şi Serbia trebuie să condamne şi să respingă cu tărie ura şi extremismul, pentru ca acestea să nu devină un fenomen în Serbia.

Iar ca prim pas, cerem să se asigure copreşedinţia Comitetului interministerial mixt pe tema minorităţilor şi să fie trataţi nediscriminatoriu etnicii români din ţara vecină.

Preşedinte
Ringo Dămureanu

Deputat AUR de Dolj
Membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Serbia