29 mai 2022

30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Republica Armenia

Harta Armenia
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea, la 17 decembrie 2021, a 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Republica Armenia, consfinţită prin semnarea, la Bucureşti, a Înţelegerii privind stabilirea de relaţii diplomatice între România şi Republica Armenia. România a fost unul dintre primele state care au recunoscut independenţa Republicii Armenia, la scurt timp după proclamarea sa.

Cu acest prilej aniversar a avut loc un schimb de scrisori de felicitare între ministrul afacerilor externe român Bogdan Aurescu şi ministrul afacerilor externe armean, Ararat Mirzoyan.

În scrisoarea sa, şeful diplomaţiei române a subliniat importanţa relaţiilor tradiţionale de bună înţelegere şi cooperare dintre cele două ţări, cu numeroase realizări comune în planul culturii, istoriografiei şi spiritualităţii, ca fundament al relaţiilor dintre România şi Republica Armenia. Comunitatea armeană istorică din România a avut de-a lungul timpului o contribuţie semnificativă la dezvoltarea politică, economică şi spirituală a ţării noastre.

În prezent, relaţiile româno-armene continuă să se extindă, instrumente importante în acest sens fiind programele succesive de cooperare în domeniul culturii, educaţiei şi ştiinţei, precum şi raporturile directe stabilite la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale din cele două ţări. România şi Armenia rămân pe deplin angajate în dezvoltarea în continuare a dialogului politico-diplomatic, în toate domeniile de interes comun. De asemenea, România va continua să susţină dezvoltarea cooperării dintre Armenia şi Uniunea Europeană.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, în mesajul său, importanţa intrării în vigoare la 1 martie 2021 a Acordului de parteneriat cuprinzător şi consolidat Uniunea Europeană-Armenia, care deschide noi opţiuni de cooperare şi în planul relaţiei româno-armene. În contextul aniversar a avut loc vineri, 17 decembrie 2021, la Muzeul Naţional de Artă a României, vernisajul expoziţiei aniversare a 30 de ani de relaţii diplomatice dintre România şi Republica România, în cadrul căreia au fost evidenţiate legăturile istorice trainice dintre cele două popoare.

*** Informaţii suplimentare:

Republica Armenia şi-a proclamat independenţa la 23 august 1991, iar România a recunoscut-o la 11 decembrie 1991.

România a fost al nouălea stat membru al Uniunii Europene care a ratificat, la finele anului 2018, Acordul de Parteneriat Cuprinzător şi Consolidat UE-Armenia (semnat în luna noiembrie 2017).

La 24 septembrie 2019 Parlamentul României a declarat data de 12 octombrie ca Ziua limbii şi culturii armene în România.