Publicat: 21 Octombrie, 2019 - 12:15
Share

Aniversarea celor 30 de ani de parteneriat România-SUA, într-un proiect desfăşurat de George Washington University alături de Universitatea de Vest din Timişoara
Astăzi, vor debuta în Washington DC lucrările unui program cultural şi educaţional inedit pentru capitala Statelor Unite ale Americii, dedicat aniversării a 30 de ani de la Revoluţia Română, program care urmează să se desfăşoare pe parcursul următoarelor trei luni.

Proiectul, organizat în cadrul parteneriatului româno-american, are ca scop stimularea schimburilor culturale şi educaţionale şi este rezultatul colaborării dintre Guvernul român, prin intermediul Secretariatului de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instalat în România în perioada 1945-1989, Universitatea George Washington, Universitatea de Vest din Timişoara şi Federaţia Loja de Onoare a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 - LORD '89.

Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara face parte din delegaţia României, ce va fi prezentă la acest eveniment de deschidere, alături de Laurenţiu Coca - Secretar de Stat, Cristian Sefer - preşedinte al Comisiei parlamentare a revoluţionarilor din Decembrie 1989, şi Petrică Balint, consilier guvernamental, lider de organizaţie a foştilor luptători în Revoluţie.

"Programul acestui eveniment de aniversare a Revoluţiei Române, începută la Timişoara, prin care românii şi-au recâştigat libertatea acum 30 de ani, este dedicat amintirii şi evocării momentelor revoluţionare, dar este orientat şi spre viitor, în direcţia prospectării unui dialog universitar dintre UVT şi George Washington University, prin care să definim un potenţial schimb academic româno-american", subliniază rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Pirtea.

Programul include întâlniri ale delegaţiei române cu reprezentanţii Universităţii George Washington, o instituţie academică americană de frunte, dar şi vizitarea mai multor instituţii americane: Congresul SUA, Muzeul de Istorie, Biblioteca Congresului, Curtea Supremă, Muzeul Holocaustului SUA, Institutul pentru Studii europene şi ruse, Facultatea Elliott School pentru Relaţii Internţionale. În desfăşurător se află şi participarea la un seminar despre Memoria conflictelor, într-un grup de lucru despre Revoluţia Română.

Pe 23 octombrie, Muzeul Universităţii George Washington va găzdui evenimentul "30 de ani de la Revoluţia română din 1989", la care va participa şi rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Pirtea, în cadrul căruia ambasadorul României în Statele Unite, Excelenţa Sa, domnul George Cristian Maior, alături de prof.univ.dr. Dennis Deletant, profesor de studii româneşti la Universitatea Georgetown, vor propune o proiecţie asupra istoriei recente şi evoluţiilor contemporane ale României şi vor susţine un dialog public cu participanţii.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: