Publicat: 3 Aprilie, 2018 - 00:54

Rezultatele analizelor medicale efectuate în cadrul primelor două ediții ale campaniei de "Prevenire si Diagnosticare Precoce a Cancerului de Col Uterin" arată că 30 de paciente dintr-un număr total de 85, supuse testului Babes-Papanicolau, au probleme de sănătate. Probele medicale au fost recoltate, la începutul anului, pacientelor din localităţile Grădistea şi Nuci, judetul Ilfov, zone considerate defavorizate din punct de vedere al asistenţei medicale.

"Rezultatele arata ca 55 de femei sunt sanatoase si vor fi chemate, conform protocolului, pentru repetarea examenului peste 5 ani, restul de 30 prezinta diverse afectiuni care necesita colposcopie si/s-au tratament ginecologic de specialitate si monitorizare la 1 si 3 ani. Rezultatele prezentate mai jos au fost communicate medicilor de familie din localitatile respective pentru a putea elibera bilete de trimitere catre medicul ginecolog (din IOB sau cabinet din teritoriu). Rezultate: 15 paciente necesita colposcopie ±biopsie si testare HPV; 17 paciente au nevoie de tratament pentru diferite grade de modificari locale celulare epiteliale ale colulului uterin si inflamatie şi 13 femei necesita tratament pentru infectii locale genitale", a declarat dr. Prunoiu Virgiliu, coordonator Screening IOB.

Având în vedere că 15 paciente necesita colposcopie ±biopsie si testare HPV va fi achiziționat un sistem complet pentru video colposcopie digitala de către voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului cu fonduri obținute în cadrul semimaratonului caritabil „Run for Life”. 

Dan Pruna, coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, a punctat: "La recoltarea probelor au participat medici si asistente din cadrul Institutului Oncologic Bucuresti sprijiniti de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului aflati sub coordonarea Parintelui Arhimandrit Ciprian Gradinaru, dar si de preotii din localitati si oficialitatile locale. Actiunea s-a desfasurat in judetul Ilfov, in zonele considerate defavorizate din punct de vedere al asistentei medicale, astfel intr-o prima etapa s-a mers in comuna Gradistea, unde au fost recoltate probe de la un numar de 45 de femei, iar in comuna Nuci au fost recoltate probe de la un numar de 40 de femei".

Campania de "Prevenire si Diagnosticare Precoce a Cancerului de Col Uterin" se desfasoara in baza protocolului incheiat, in luna ianuarie a acestui an, intre Institutul Oncologic Profesor Doctor Alexandru Trestioreanu din Bucuresti si Patriarhia Romana.

Este esențial ca toate doamnele să efectueze periodic acest test care permite diagnosticarea precoce a eventualelor leziuni canceroase și astfel să le fie salvată viața. Dintre toate tumorile maligne, cancerul de col uterin este cel care poate fi controlat si prevenit cu ajutorul efectuarii periodice a testului Babes-Papanicolau. De altfel, conform analizei Institutului National de Sanatate Publica, in Romania incidenta cancerului de col uterin este cea mai mare din Uniunea Europeana. 

Cancerul de col uterin este o afecțiune malignă a celulelor ce căptușesc suprafața colului. Cancerul colului uterin este cea mai frecventă neoplazie a tractului genital la femei și a doua cauză de mortalitate, după cancerul mamar. În România sunt diagnosticate anual peste 4000 de femei cu cancer de col uterin. Dintre toate tumorile maligne, cancerul de col uterin este cel care poate fi controlat și prevenit cu ajutorul testării periodice. Anual, în lume, se diagnostichează aproximativ 500.000 noi cazuri de cancer cervical (col uterin).
Prin programul de screening pentru cancerul de col uterin, se caută depistarea unor leziuni precursoare (ce se pot îndeparta înainte de apariția cancerului) sau a unui cancer în stadiu precoce, care este mai ușor de tratat.

Programele populaționale de screening, desfășurate o dată la 3 sau la 5 ani, pot reduce incidența acestei boli cu 80%. Factorii de risc pentru apariția neoplasmului de col uterin sunt următorii: infecția HPV (virusul Papilloma uman); infecția cu virusul herpes Hominis tip 2 (HSV 2); infecția HIV/SIDA; debut precoce al vieții sexuale; igiena deficitară;
sarcini multiple; anticoncepționale orale și promiscuitate sexuală.

NU sunt eligibile pentru efectuarea testului Babeș-Papanicolau femeile care prezintă absență congenitală a colului uterin, histerectomie totală pentru afecțiuni benigne, femei cu diagnostic de neoplasm col uterin sau alte forme de cancer genital.

Testul Babeș-Papanicolau presupune o recoltare de secreție vaginală care se va examina la microscop. Este o investigație absolut NEDUREROASĂ!

Pentru prezentarea pacientelor la cabinetele unde se efectuează gratuit testul Babeș-Papanicolau este suficent să prezinte doar buletinul, fără trimitere de la mediciul de familie.

Condiţii pentru recoltare:
 Recoltarea se face în zilele 10 – 20 de la ultima menstruație;
 Înainte de recoltare cu 48 de ore:
 NUse folosește medicația intravaginală!(ovule, spermicide, lubrifiant)
 Abstinență sexuală (NU contact sexual !)
 NU se fac spălături intravaginale !
 NU se folosesc tampoane interne!

Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de către voluntari sub coordonarea atentă a părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.

Localizare: 

Geolocation is 44.6667, 26.299999999999955