Publicat: 17 Mai, 2018 - 10:48

La această oră, Poliţia Română desfăşoară o acţiune pe raza a 6 judeţe şi în Bucureşti, în cadrul căreia sunt efectuate 30 de percheziţii la persoane şi firme bănuite de crearea unui prejudiciu 20.000.000 de lei, prin evaziune fiscală, cu mărfuri importate din China.

În această dimineaţă, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din Inspectoratul General al Poliţiei Române, cu sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale, efectuează 30 percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Arad, Braşov, Călăraşi, Constanţa, Dolj şi Ilfov, într-un dosar penal, instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Sunt vizate locuinţele unor persoane bănuite că ar coordona o activitate infracţională, precum şi sediile sau punctele de lucru ale 13 societăţi comerciale.

Poliţiştii efectuează verificări financiar - contabile, împreună cu specialiştii din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.

Din investigaţii a reieşit că, în perioada 2015-2017, persoanele vizate ar fi săvârşit infracţiuni de evaziune fiscală, în urma valorificării, pe teritoriul României, a unor mărfuri importate din China (electronice şi accesorii gsm, produse de uz casnic şi accesorii, jucării, îmbrăcăminte). Acestea ar fi folosit, pentru a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale, facturi ce nu au la bază operaţiuni reale, care ar fi fost derulate cu mai multe societăţi comerciale de tip fantomă.

Conturile bancare ale acestor firme fantomă ar fi fost utilizate pentru efectuarea de operaţiuni de schimb valutar a banilor obţinuţi din vânzări şi pentru transferul acestora către societăţi din China, cu care, în realitate, nu erau derulate operaţiuni de import pentru mărfurile comercializate.

Prin activitatea infracţională, s-a creat un prejudiciu bugetului de stat de peste 20.000.000 de lei.

În cauză, sunt puse în aplicare 6 mandate de aducere pe numele persoanelor bănuite, pentru audieri.

În acţiune sunt angrenaţi poliţişti cu atribuţii de investigare a criminalităţii economice din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi din judeţele Arad, Braşov, Călăraşi, Constanţa, Dolj şi Ilfov, precum şi luptători S.I.A.S.. Comunicat de presă - IGPR

 

Tag-uri Institutii: