Publicat: 6 Iulie, 2015 - 20:01

Corurile reunite Cantus Mundi din Ucraina, Republica Moldova și România au cântat împreună sub bagheta Annei Ungureanu, dirijorul Corului Național de Cameră Madrigal — Marin Constantin, pe scenele ieșene, marcând inaugurarea secțiunii de concurs Cantus Mundi din cadrul Festivalului — Concurs Coral Internațional pentru Tineret 'Gavriil Musicescu', ediția a III-a, desfășurată pe 4 iulie la Casa de Cultură a Studenților, Sala Gaudeamus.

Obiectivele festivalului includ creșterea gradului de implicare a tinerilor din țară și străinătate în spectacole și concerte corale, dezvoltarea capacității concurenților de a lucra în echipă și sensibilizarea publicului larg în legătură cu bogăția și frumusețea muzicii corale. Comisia de jurizare, formată din dirijorii Anna Ungureanu, Voicu Popescu — dirijorul Corului de Copii Radio — și Elena Marian — dirijor al corurilor de copii de la Chișinău—, a stabilit câștigătorii.

Laureații Cantus Mundi la secțiunea 'Coruri ale Școlilor de Muzică':

Locul I: Corul de copii Fusion Sound al Școlii de muzică — Odessa, Ukraina, Dirijor Vermrdovskaia Elisabeta

Locul II: Corul de copii Lira al Școlii de muzică nr. 7 — Odessa, Ukraina, Dirijor Savenko Nataliia

Locul II: Corul Școlii de muzică nr. 4 Clopoțeii lui Radonejskii — Ivano Frankovsk, Ukraina, Dirijor Svetlana Grebeniuk

Locul III: Corul Școlii de muzică George Enescu — Bălți, Republica Moldova, Dirijor Ana Cuscenco

'Îi felicit pe organizatori pentru că au reușit să pună la punct o ediție atât de complexă, în cadrul căreia au participat mai bine de 1000 de muzicieni și care s-a încheiat cu o gală extraordinară. Aceasta a fost transmisă în direct de Televiziunea Română și a fost deschisă de Corul Madrigal, împreună cu copiii Cantus Mundi. Vom reveni cu drag la Iași pentru că astfel de mișcări, la o asemenea magnitudine, trebuie susținute cu toate puterile.', a declarat Anna Ungureanu, dirijor al Corului Național de Cameră Madrigal — Marin Constantin și Director Artistic Cantus Mundi.

La secțiunea 'Coruri Școli Gimnaziale' au obținut premii următoarele ansambluri corale:

Locul I: Corul Lia-Ciocârlia — Chișinău, Republica Moldova, Dirijor Svetlana Istrate

Locul II: Corul Ding-Dong al Școlii Gimnaziale 'George Tutoveanu', Bârlad, Dirijor Ana Maria Rusu

Locul III: Corul de copii Cantanti al Asociației Culturale Kratima din Timișoara, Dirijor Maria Gyuris

Locul III: Corul Meloritm al Palatului Copiilor — București, România, Dirijor Elena Maria Nicolai

Mențiune Specială: Corul Diamond al Școlii Gimnaziale 'Constantin Erbiceanu', Comună Erbiceni, jud. Iași, Dirijor Liliana Costea.

'Implicarea în programul Cantus Mundi a copiilor din Ucraina, Republica Moldova și România este semnalul că muzica ne unește și promovează pacea. Chiar dacă aceștia aparțin unor medii sociale foarte diferite, cu probleme specifice, comunicarea prin cânt face ca orice barieră să dispară și să se dezvolte o unitate exemplară.', a declarat Emil Pantelimon, Director Cantus Mundi.

Inițiat în anul 2011, pe baza voluntariatului membrilor Corului Madrigal, Programul Național Cantus Mundi a fost instituționalizat prin Hotărârea de Guvern nr. 821/ 2014, devenind astfel, de la o simplă idee, o Direcție a instituției aflată în subordinea Ministerului Culturii: Corul Național de Cameră Madrigal — Marin Constantin. Programul național care își propune să unească toți copiii României a fost lansat în data de 29 septembrie 2014, la Sala Rosetti a Parlamentului României, în cadrul Galei Cantus Mundi, transmisă în direct pe TVR1 și la care au luat parte peste 700 de copii care au cântat împreună.

Programul Național Cantus Mundi are în vedere crearea unei platforme care să cuprindă atât o bază de date extinsă de partituri online, lecții video și audio-partituri, cât și un vector de socializare și promovare a mișcării corale românești: forum moderat de specialiști, galeriifoto/video, bază de date a tuturor corurilor dinRomânia.

Biroul de presă,

Programul Național Cantus Mundi