Publicat: 14 Noiembrie, 2013 - 10:55
Share

Administraţia Fondului pentru Mediu va aloca 3.000 de tichete valorice pentru persoanele fizice în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2013. Distribuirea tichetelor valorice către colectorii validaţi în program se va realiza începând de joi, 14 noiembrie 2013, conform graficului postat pe site-ul instituţiei (www.afm.ro).

Vă precizăm că repartizarea tichetelor valorice se va realiza în funcție de numărul maşinilor mai vechi de 10 ani din parcurile auto judeţene, conform statisticilor realizate de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a
Permiselor. De asemenea, distribuirea acestora se face în mod egal între punctele de lucru aparţinând colectorilor validaţi din judeţul respectiv.
Situaţia distribuirii tichetelor în fiecare judeţ este publicată pe site-ul AFM, la pagina www.afm.ro, la secţiunea aferentă programului. Termenul în care proprietarul unui autovehicul obţine certificatele de distrugere, de radiere şi tichetul va fi de maxim 10 zile.
Cei care doresc să-şi achiziţioneze un autovehicul nou şi deţin un tichet valoric, îl pot depune la producătorul/dealer-ul auto acceptat în program, până la data de 20 decembrie 2013.
Nota de înscriere pentru achiziţionarea unui autovehicul nou de la un producător/dealer validat este valabilă până la data de 23 decembrie 2013. Persoanele fizice care doresc să participe în cadrul Programului „Rabla 2013” pot accesa site-ul www.afm.ro, la secţiunea aferentă programului, unde pot consulta lista colectorilor validaţi, precum şi cea a producătorilor/dealerilor autorizaţi să participe în anul 2013 la Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto na ţional.

De asemenea, Administraţia Fondului pentru Mediu a finalizat analiza dosarelor depuse de către persoanele juridice şi instituţiile publice în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2013.
În sesiunea desfăşurată în perioada 10 iunie – 31 octombrie 2013, au fost depuse 1.451 cereri de finanţare, dintre care 643 au fost acceptate pentru 1.670 autovehicule, cu o sumă aprobată de 10.864.500 lei.
Lista persoanelor juridice şi a instituţiilor publice, care au fost acceptate şi respinse în Program, este publicată pe site-ul AFM, (www.afm.ro), la secţiunea aferentă Programului.
Persoanele juridice şi instituţiile publice respinse au posibilitatea să depună contestaţii, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la data comunicării rezultatelor.

În acest an, se va utiliza un singur tichet valoric pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, iar valoarea acestuia este de 6.500 de lei. Cumularea eco-tichetului cu tichetul Rabla este posibilă în cazul
achiziţionării unui autovehicul electric.

Pentru stimularea achiziţionării autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul, se oferă posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 lei pentru:
· achiziţionarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6;
· achiziţionarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100g/km;
· achiziţionarea unui atuovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.

La achiziţionarea unui autovehicul de acest tip, se poate acorda, pe lângă prima de casare, o reducere în cuantum de maximum 1.000 lei, rezultată prin cumulul a cel mult două eco-bonusuri.