Publicat: 31 Mai, 2012 - 18:00

În acest an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a stabilit  ca obiectiv pentru marcarea Zilei Mondiale Fără Tutun - 31 Mai 2012, contracararea încercărilor industriei tutunului de a submina Convenţia - cadru a OMS privind controlul tutunului: „STOP INTERVENŢIEI INDUSTRIEI TUTUNULUI!”.

Convenţia Cadru de Control a Tutunului reprezintă instrumentul cel mai puternic de control al consumului de tutun, fiind singurul tratat negociat şi adoptat sub auspiciile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, acest fapt reprezentând un pas important în politicile de sănătate  publică.

Prin legea nr. 332/2005, România a ratificat Convenţia-cadru a Organizaţei Mondiale a Sănătăţii pentru controlul  tutunului (publicată în Monitorul Oficial nr. 1088 din 2 decembrie 2005).

Ziua Mondială Fără Tutun 2012 încearcă să atragă atenţia factorilor politici de decizie şi opiniei publice asupra tacticilor de intimidare ale industriei tutunului, în vederea controlului consumului de tutun la nivel mondial.

La nivel naţional, Agenţia Naţională Antidrog, prin centrele de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog, desfăşoară activităţi stradale de informare, sesiuni informative în şcoli generale, în licee, grupuri şcolare, colegii naţionale, în penitenciare, în biblioteci judeţene, în centre de plasament, în spitale şi în baze sportive.

De asemenea, cu această ocazie, vor fi organizate seminarii/mese rotunde, marşuri, spectacole/festivaluri, concursuri în parcuri, în ştranduri, în tabere şcolare şi se vor desfăşura întreceri sportive (partide de fotbal, partide de baschet, tenis de masă, ciclism).

În derularea acestor evenimente, centrele de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog au o serie diversă de parteneri – inspectorate şcolare judeţene, primării, inspectorate judeţene de poliţie, inspectorate judeţene de jandarmi, direcţii judeţene de sănătate publică, direcţiile judeţene de tineret, Autoritatea Naţională a Penitenciarelor, direcţii de sport şi organizaţii neguvernamentale.