Publicat: 29 Septembrie, 2017 - 10:18
Share

Înţelepciunea din bătrâni arată că "A preveni este mult mai uşor decât a vindeca"! Acesta este şi motto-ul Campaniei de "Prevenție și educație pentru sănătate", desfăşurată de către Voluntarii Catedralei Mântuirii Neamului, care au descins în diferite zone ale ţării pentru a-i ajuta pe oameni, în egală măsură adulţi şi copii, să conştientizeze practicile care dăunează sănătăţii fizice şi psihice. Programele educaţionale derulate de către voluntari, în medii defavorizate, în localităţi izolate, în şcoli, la persoane adulte şi minore aflate în detenţie, la familii cu situaţii materiale precare – monoparentale, cu copii nou-născuţi etc., au avut un real succes. Nu mai puţin de 6726 de persoane au beneficiat de sfaturi pertinente din partea medicilor-voluntari, în cele 33 de ediţii ale campaniei.

 

Proiectul "Prevenție și educație pentru sănătate" este o extensie a "Campaniei Sănătate pentru Sate" (desfășurată în baza protocolului dintre Patriarhia Română și Ministerul Sănătății, datat 03.09.2015) şi s-a "născut" ca urmare a constatării, conform căreia, oamenii ajung să-şi deterioreze sănătatea din lipsă de cunoştinţe.

 

Beneficiarii Campaniei "Prevenție și educație pentru sănătate" au asistat la prezentări PowerPoint interactive, de aproximativ 15 minute, pe următoarele teme de educaţie: stomatologie, boli de nutriţie şi metabolism, psihologie/psihiatrie, recuperare medicală, igienă şi sănătate publică. Au fost susţinute lecţii demonstrative de periaj corect al danturii, postură corectă a coloanei vertebrale, managementul furiei şi prevenirea fenomenului bullying. De asemenea, pacienţii au primit produse de strictă necesitate şi alimente, recomandate pentru o viaţă sănătoasă.

 

Specialiştii au consiliat oamenii în domenii variate, cum ar fi: prezentarea tehnicilor de prim-ajutor; respectarea normelor de igienă şi sănătate publică; consiliere pentru prevenţia infracţiunilor; reconversie profesională şi reintegrare socială; consiliere pentru creşterea copilului şi menţinerea familiei. Prevenţia oro-dentară este o necesitate dată de prevalenţa deosebită a afecţiunilor dentare. Medicii au prezentat pacienţilor o serie de măsuri profilactice care se pot lua pentru a îndepărta, corecta sau opri manifestarea cauzelor, care pot determina sau agrava îmbolnăviri în sfera oro-dentară. De altfel, teama de medicul stomatolog îi determină pe mulţi să evite controalele periodice. De aceea, voluntarii le-au explicat celor prezenţi la acţiuni că vizitele la medic nu sunt atât de dureroase, precum se aşteaptă, şi le-au prezentat modalităţile de prevenire a cariei dentare.

 

"Conform statisticilor, in Romania, consumul de pasta de dinti este relativ scazut. Prin urmare, scopul campaniei este de a-i constientiza pe copii asupra importantei periajului. Ei au invatat tehnica de periaj corecta, necesitatea utilizarii mijloacelor auxiliare periajului cum ar fi: ata dentara, apa de gura, dusul bucal, in ideea reducerii incidentei cariilor dentare. De asemenea, le-am spus despre importanta vizitei la cabinetul stomatologic de doua ori pe an, chiar daca ei nu acuza dureri, pentru ca medicul poate descoperi eventuale cariute ascunse sau alte probleme de care ei nu-si dau seama. Copiii au fost receptivi, mi-au adresat intrebari, iar la sfarsit le-am oferit cadou cate o carticica de colorat si cate un orar in care sa deseneze un zambet atunci cand se spala corect pe dinti", a explicat dr. Claudia Buduna, medic specialist stomatologie generala şi voluntar al CMN.

 

Importanţa sănătăţii mintale este de multe ori neglijată şi puţin promovată. Societatea este mediul în care fiecare individ îşi dezvoltă abilităţile şi comportamentele necesare pentru a deveni un adult adaptat social. Presiunea performanţei şi a acceptării sociale este resimţită de fiecare om, în parte, şi uneori mecanismul de a face faţă acestei presiuni este agresivitatea sau hărţuirea cu intenţie a celor din jur şi sfidarea autorităţii, comportament cunoscut sub denumierea "bullying", care se manifestă, atât în rândul copiilor, cât şi al adulţilor, La polul opus, victimele acestor agresori, se izolează şi au foarte mult de suferit. Voluntarii au încercat, prin programele educaţionale derulate, reducerea stigmatizării, agresivităţii şi a tuturor formelor de manifestare a violenţe psihice, în randul pacienţilor, prin creşterea gradului de conştientizare a propriilor emoţii faţă de sine şi de ceilalţi; întărirea legăturii copil – părinte; încurajarea directă a beneficiarilor să ceară ajutor în situaţii de criză şi exersarea directă, împreună cu beneficiarii, a unor tehnici utile în managementul furiei şi al reacţiilor impulsive.

 

"Fenomenul de bullying reprezinta agresivitatea fizica si verbala, cu buna stiinta, intre doi sau mai multi elevi, in care o parte joaca rolul de agresor si o parte pe cel de victima. La baza acestor comportamente, se afla gestionarea deficitara a propriilor resurse si forte. Efectele bullyingului sunt devastatoare: elevul agresat se izoleaza, risca sa abandoneze scoala si in cazuri extreme, apar chiar, tentativele de suicid. Pe de alta parte, agresorul poate sa mentina acest comportament si in viata adulta, devenind o persoana cu probleme sociale. Este important sa prevenim acest comportament care pare sa ia amploare, in special, in mediul urban, unde accesul la tehnologie accentueaza violenta. In zonele rurale, fenomenul pare sa fie mult mai redus, datorita expunerii mai mici la violente si a consumului energetic prin munca fizica", a explicat psihologul drd. Raluca Simion, voluntar al Campaniei.

 

Rolul specialiştilor în recuperare medicală, implicaţi în campanie, este acela de a prezenta beneficiarilor soluţiile prin care pot combate principalii factorii de risc precum ţinuta greşită a corpului; purtatul greutăţilor în spate sau pe un singur umăr şi lipsa exerciţiilor fizice adecvate. De altfel, cadrele medicale au exersat împreună cu elevii posturile corecte de stat în bancă, la televizor şi la calculator.

 

 

Normele de igienă şi sănătate publică sunt obligatorii, potrivit legii, pentru toate unitaţile din sistemul public şi privat, precum şi pentru întreaga populaţie. Nerespectarea normelor de igienă şi sănătate publică poate afecta şi deteriora sănătatea individuală şi colectivă, uneori, generând epidemii cu efecte grave în rândul comunităţilor din proximitate. Este necesar ca fiecare individ să conştientizeze cât mai repede, chiar de la o vârstă fragedă, rolul pe care îl joacă în menţinerea sănătăţii persoanale şi sociale. Conştientizarea uşurinţei de transmitere a virusurilor aduce un aport important în prevenţia îmbolnăvirii. Prin urmare, beneficiarilor le-au fost exemplificate şi modalităţile prin care sunt transmise virusurile; cum trebuie să reacţioneze corect în cazul unui strănut; metode corecte de spălat pe mâini şi altele.

Campania "Prevenţie şi Educaţie pentru Sănătate" presupune destul de mult efort din partea voluntarilor CMN care își dau silința să onoreze toate solicitările primite de la cetățeni din diverse colțuri ale țării, care au auzit de campanie sau deja au fost beneficiari și doresc o nouă ediție. De multe ori, cadrele medicale sunt însoţite, la acţiuni, de artişti care prin programele lor culturale înveselesc pacienţii. Campaniile derulate de către voluntarii Catedralei Mântuirii Neamului au la bază principul iubirii semenilor şi al sacrificiului. Medici din mai multe zone ale ţării precum Braşov, Piteşti sau Râmnicu Sărat au aflat de campaniile Catedralei Naţionale şi au dorit să se alăture echipei de voluntari. Medicii parcurg zeci de km ca să ajungă la întâlnirea cu pacienţii şi de multe ori, după turele de gardă, se pleacă direct către locurile unde se desfăşoară campaniile CMN, efortul fiind considerabil. Un astfel de om cu suflet mare este medicul specialist în Psihiatrie pediatrică, Georgiana Tocaci, care locuiește în Pitești. Distanța nu o împiedică, însă, să fie prezentă la aceste campanii, chiar dacă trebuie să facă naveta. Ca și în cazul celorlalți medici, tot părintele Ciprian Grădinaru a determinat-o să se implice în aceste acțiuni.

 

„Am fost întrebată de multe ori ce mă motivează, având în vedere că vin din Piteşti pentru această campanie. Voluntariatul nu este un loc de muncă. Voluntariatul se simte şi prin el încercăm să ajutăm şi să oferim puţin din talentul care ni s-a dat. Nu cred că este atât de relevant locul de unde vin, nu sunt singura care face acest lucru, important e faptul că suntem o echipă, chiar mai mult, o familie adunată în jurul părintelui Ciprian, care încearcă să ajute şi să ofere puţină alinare celor care au nevoie. Pe parcursul Campaniei «Sănătate pentru Sate» am avut pacienţi cu diferite patologii, care nu au fost niciodată la un psihiatru şi aveau nevoie de ajutor. Am consultat şi copii cu manifestări anxioase uşoare, opoziţionism sau tulburări de adaptare la un factor de stres – divorţul părinţilor, părinți plecaţi din ţară, mediu conflictual în casă etc.; toate acestea pot evolua şi se pot agrava, dar prin prevenţie putem să ameliorăm, să îi învăţăm să facă faţă diferitelor situaţii într-un alt mod“, a spus dr. Tocaci.

 

"Ceea ce mă bucură cel mai mult este că ne-am depășit ținta propusă la începutul Campanie. Inițial, ne-am propus să atingem cifra de 6000 de beneficiari, dar ni s-a spus că este o cifra mare și irealizabilă. Surprinzător, avem, deja, 6726 de beneficiari, de la începutul campanie care a debutat pe 4 august 2016. Pe parcursul unui an și ceva, ne-am deplasat în foarte multe orașe din țară: Brașov, Brăila, Maramureș, Prahova, Ilfov, Vrancea, Cluj și altele. Faptul că s-a constituit un nucleu al Campaniei la Cluj care funcționează cu propriul grup de voluntari este un lucru extraordinar. De asemenea, am reușit, în acest an, să semnăm un protocol de colaborare cu Inspectoratul Școlar din București și ne-am adresat unui număr însemnat de copii care s-au dovedit a fi receptivi la evenimentele derulate în cadrul Campaniei noastre de "Prevenţie şi Educaţie pentru Sănătate". O altă reușită a fost faptul că am avut ocazia să ne adresam persoanelor aflate în detenție, și aici, mă refer, la faptul că am fost în Penitenciarul Jilava de 2 ori, prima oară am adus minorii de 1 iunie să-și viziteze tații în penitenciar și al doilea eveniment - am organizat Ziua Limbii Române în Penitenciarul Jilava. Am mai fost la Penitenciarul de Minori și Tineri Tichilești, din Brăila și la Penitenciarul Focșani, din Vrancea. Sunt persoane aflate în suferință care au dovedit deschidere față de programele noastre social-culturale și de foarte multe ori ne-am adaptat agenda campaniei, în funcție de solicitări. Oamenii află de Campaniile derulate de către grupul de voluntari al Catedralei Naționale și ne invită. Feedback-ul pe care-l avem de la beneficiari este extraordinar și ne motivează să continuăm!", a spus Dan Prună, coordonatorul grupului de voluntari al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. 

Campania "Prevenţie şi Educaţie pentru Sănătate" se derulează cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și sub îndrumarea Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru, iniţiator şi coordonator al tuturor campaniilor de la Paraclisul Catedralei Naţionale. 

Detalii despre obiectivele proiectului, resursele implicate, domeniile de sănătate abordate pot fi consultate în raportul de mai jos.
BILANTUL Campaniei "Prevenție și Educație pentru Sănătate"