Publicat: 6 Mai, 2018 - 00:05
Share

33 de paciente din localitatea Moara Vlăsiei, judeţul Ilfov, au fost examinate, sâmbătă, de către o echipă de medici de la Institutul Oncologic Bucureşti, în cadrul campaniei de "Prevenție și Depistare a Cancerului de Col Uterin". Campania iniţiată de către voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului este dedicată femeilor cu vârste cuprinse între 25 şi 64 ani, care provin din zone rurale dezavantajate socio-economic.

"Este foarte importanta aceasta campanie pentru ca, in general, marea majoritate a pacientilor care se prezinta la Institutul Oncologic sunt in faze terminale si atunci preferam sa venim noi in intampinarea lor. Poate, daca e sa gasim ceva, sa gasim la inceput", a punctat dr. Cristina Saptefrati, medic primar obstretica-ginecologie, cu competente in oncologie.

În acelaşi context, medicul Prunoiu Virgiliu, coordonatorul Programului "Screening", din cadrul Institutului Oncologic Bucuresti, a adaugat: "Astazi, mobilizarea a fost buna, sunt din ce in ce mai multe femei, sunt bucuros ca televiziunea TrinitasTV ne ajuta si promovarea de la inceputul lunii ianuarie nu a ramas fara raspuns si vin din ce in ce mai multe femei din comunitatile la care ajungem in judetul Ilfov. Multumesc voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, coordonati de parintele Ciprian Gradinaru, care ne-au ajutat si informeaza si mobilizeaza femeile, inainte de a ajunge noi, medicii de la Institutul Oncologic. Pe aceasta cale, sprijinite si de mediul online, dorim sa promovam mai departe actiunea noastra si sa ajungem in cat mai multe sate din judetul Ilfov. Initial, doamnele de aici au fost usor speriate, timorate, le-a fost explicat in ce consta practic examenul Babes Papanicolau, in cat timp primesc rezultatul si la sfarsit, acestea ies bucuroase ca, in sfarsit, cineva le acorda un mic ajutor si ca venim in intampinarea lor si speram sa le dam si rezultate foarte bune in urma acestui examen. Acest test este foarte important, mai ales ca rezultatele de pana acum indica faptul ca sunt leziuni precursoare de cancer care pot fi tratate, nu este indicat sa se ajunga la leziuni grave care pot fi cu greu tratate, costa foarte mult, suferinta foarte mare, pe cand leziunile incipiente pot fi tratate cu un minim efort atat pentru pacient, cat si pentru personalul medical, astfel incat sa obtina rezultate foarte bune in timp".

"Vin de fiecare data, la aceasta campanie, chiar din provincie, din comuna Petresti, Dambovita pentru ca imi place sa ajut oamenii. Am vazut ca prea putini pacienti vin din zonele rurale si am intalnit si la Institutul Oncologic, unde lucrez, multe paciente care nu se controleaza pentru ca spun ca nu au cu ce sa ajunga, nu au bani, neglijeaza din cauza altor probleme. Am venit in sprijinul lor, impreuna cu doamna doctor si alti colegi pentru a le controla si a le motiva sa poata veni la control ginecolog, la san si pentru alte probleme de sanatate", a specificat asistentul medical Stan Mariana, de la Institutul Oncologic Bucuresti.

Campania de "Prevenire si Diagnosticare Precoce a Cancerului de Col Uterin" se desfasoara in baza protocolului incheiat, in luna ianuarie a acestui an, intre Institutul Oncologic Profesor Doctor Alexandru Trestioreanu din Bucuresti si Patriarhia Romana.

"Ne bucuram foarte mult ca femeile au inceput sa constientizeze importanta acestui examen medical si vin in numar din ce in ce mai mare pentru ca au aflat cat de important este sa-si faca acest test Babes Papanicolau datorita caruia pot preveni alte afectiuni. De asemenea, pe langa aceasta investigatii, ele pot cere sfaturi medicilor prezenti referitor la alte probleme de sanatate colaterale. Doresc sa le multumesc doamnei doctor Saptefrati, domnului doctor Prunoiu, doamnelor asistente de la Institutul Oncolog, ca isi rup din timpul lor liber si vin sambata in sprijinul acestor femei care nu au posibilitatea sa mearga la oras, din diferite motive, si lasa in plan secund sanatatea si nu mai merg la medic. Pana in prezent, mai mult de 30% dintre femeile care au fost examinate in cadrul acestei campanii au probleme de sanatate, un procent ingrijorator si ar putea fi diminuat daca femeile s-ar controla, conform recomandarilor medicilor", a punctat Danut Pruna, coordonatorul voluntarilor Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului. 

"Ne bucuram ca exista asa activitati! Multumim Patriarhiei Romane pentru aceasta activitate si suntem onorate, ca mai rar sa gasim asa ceva, niste analize facute gratuit si care ar putea schimba viata unor femei daca ar depista la timp boala. Este mare lucru ca acesti medici se deplaseaza in mediul rural si apreciem efortul lor", a declarat o pacienta.

"Este foarte utila aceasta campanie si citisem in ziarul comunal, “Jurnalul de Ilfov”, ca au fost facute astfel de consultatii prin imprejurimi, la Gradistea, la Nuci, si ma gandeam la noi cand o sa vina ca sa efectueze aceste teste. Oamenii sunt prea ocupati cu alte probleme ale gospodariei si ale familiei si ajung la medic in ultima faza, cand nu se mai pot rezolva problemele de sanatate. Pentru mine e bine sa verific aceasta zona, mai ales ca am avut in tinerete o cervicita", a adaugat o alta pacienta.

"Este foarte important acest test. Femeile trebuie sa inteleaga ca e spre binele lor sa-l faca. Eu am sunat foarte multe persoane ca sa va vina la analize", a mentionat o alta doamna, prezenta la examinare.

"Investigatia de astazi, din punctul meu de vedere, ca cetatean al acestei comune, ca mama, este binevenita si noi trebuie sa apreciem eforturile facute de dumneavoastra. Ne-am bucurat, va multumim. Marea majoritate a femeilor de la tara se sacrifica pe altarul familiei, au serviciu, au copii, au parinti, au bunici si, de cele mai multe ori se neglijeaza si nu ajung acolo unde trebuie, la momentul potrivit, iar activitatea dumneavoastra este binevenita. De regula fac acest test, astazi, venisem pentru fiica si cuscra mea, insa o voluntara m-a convins sa fac testul. In numele tuturor femeilor va multumim pentru aceasta consultatie gratuita", a sustinut o alta persoana.

"Conform datelor statistice, ocupam locul intai, in Europa, in ceea ce priveste mortalitatea prin cancer de col uterin pentru ca, din pacate, femeile ajung la doctor in stadiile tardive ale bolii. Misiunea acestei campanii este aceea ca, impreuna, medici, preoti, voluntari, comunitati, sa constientizam femeile despre importanta prezentarii la medicul ginecolog si a efectuarii periodice a testului Babes-Papanicolau, pentru a putea preveni si depista la timp cancerul de col uterin si a salva vieti omenesti", a argumentat farmacistul Sorina Aurică, voluntar al Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului.

"Femeile din localitate au fost incantate ca am venit, ca pot sa faca aceasta analiza, sunt constiente de importanta sanatatii lor. Unele dintre ele merg constant la analize si pentru ele este o obisnuinta, altele sunt mai rusinoase, dar trec peste acest aspect. Chiar daca au nevoie de incurajare pentru a face aceasta analiza, apoi suna prietene, vecine, colege si le conving si pe ele sa vina sa se investighez" a aratat psihologul Stan Polixenia, voluntar al Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului.

"Multe dintre doamne nu obisnuiesc in mod regulat sa mearga sa-si faca astfel de investigatii si, de aceea, faptul ca au venit medicii in localitate a fost de un mare ajutor si ati putut vedea interesul manifestat de credinciosii nostrii si de locuitorii comunei pentru aceasta investigatie gratuita, motiv pentru care nu ne ramane decat sa ii multumim Preafericitului Parinte Patriarh Daniel care a dat binecuvantarea pentru ca aceste actiuni atat de folositoare sa se desfasoare si, de asemenea, voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului si Parintelui Arhimandrit Ciprian Gradinaru si echipei de la Institutul Oncologic Bucuresti care s-a aflat astazi aici", a conchis parintele Cornel Enache, de la Parohia Moara Saraca, Protoieria Ilfov.

Pana in prezent, in cele 6 editii ale campaniei de "Prevenție și Depistare a Cancerului de Col Uterin" au fost inregistrate peste 200 de beneficiare, din localitati situate in judetul Ilfov.

Cancerul de col uterin este o afecțiune malignă a celulelor ce căptușesc suprafața colului. Cancerul colului uterin este cea mai frecventă neoplazie a tractului genital la femei și a doua cauză de mortalitate, după cancerul mamar. În România sunt diagnosticate anual peste 4000 de femei cu cancer de col uterin. Dintre toate tumorile maligne, cancerul de col uterin este cel care poate fi controlat și prevenit cu ajutorul testării periodice. Anual, în lume, se diagnostichează aproximativ 500.000 noi cazuri de cancer cervical (col uterin).

Prin programul de screening pentru cancerul de col uterin, se caută depistarea unor leziuni precursoare (ce se pot îndeparta înainte de apariția cancerului) sau a unui cancer în stadiu precoce, care este mai ușor de tratat. Programele populaționale de screening, desfășurate o dată la 3 sau la 5 ani, pot reduce incidența acestei boli cu 80%. Factorii de risc pentru apariția neoplasmului de col uterin sunt următorii: infecția HPV (virusul Papilloma uman); infecția cu virusul herpes Hominis tip 2 (HSV 2); infecția HIV/SIDA; debut precoce al vieții sexuale; igiena deficitară; sarcini multiple; anticoncepționale orale și promiscuitate sexuală.

NU sunt eligibile pentru efectuarea testului Babeș-Papanicolau femeile care prezintă absență congenitală a colului uterin, histerectomie totală pentru afecțiuni benigne, femei cu diagnostic de neoplasm col uterin sau alte forme de cancer genital. Testul Babeș-Papanicolau presupune o recoltare de secreție vaginală care se va examina la microscop. Este o investigație absolut NEDUREROASĂ!

Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de către voluntari sub coordonarea atentă a părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.

 

 

Localizare: 

Geolocation is 44.639707, 26.22136009999997