Publicat: 22 Mai, 2014 - 18:41

Un număr de 34.000 de persoane vor fi testate gratuit până în data de 30 aprilie 2016 pentru virusul HIV şi hepatitei B şi C, în cadrul unui proiect lansat joi, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş".
          
Managerul Institutului "Matei Balş", prof. dr. Adrian Streinu-Cercel,a aratat ca proiectul "Îmbunătăţirea prevenirii şi controlului HIV/SIDA şi hepatitei B şi C în România" are ca obiectiv şi realizarea unui registru electronic naţional ce va conţine înregistrarea pacienţilor cu hepatită, asigurarea continuităţii programului de schimb de seringi pentru utilizatorii de droguri injectabile, dar şi o campanie naţională de informare, educare, comunicare în domeniul HIV şi hepatitei B şi C cu o focalizare specială pe consumatorii de droguri.
          
Proiectul mai are  mai are ca obiectiv principal şi realizarea unui studiu la nivel naţional privind atitudini, comportamente, mentalităţi în rândul populaţiei generale în domeniul HIV/SIDA şi hepatitei B şi C.
          
,,S-au constituit o serie de grupuri de lucru.Am încheiat parteneriatle cu ONG-urile, ele se vor ocupa de tot ce înseamnă seringi, distribuţie de seringi şi colectare de seringi contaminate şi distrugerea lor, de componenta de educaţie pentru grupurile de risc. Noi ne ocupăm de  virus hepatitic C , HIV şi încercăm şi  pentru B din alte surse.Deja facem componenta de screening pentru Registrul Naţional ,, a  spus prof. Dr. Adrian Streinu Cercel.
          
Acesta a evidenţiat importanţa programului, pentru că permite o analiză mai în amănunt şi astfel să se vadă ceea ce se poate face pe termen lung.
          
,,Acesta este un sondaj, dacă vreţi, pe scară naţională şi după ce se termină, în următorii doi ani de zile ,evident vom şti ce avem de făcut în persepectivă, în viitorul apropiat.
          
În proiect sunt incluse toate centrele naţionale de HIV/SIDA şi cele de boli infecţioase. Sunt cele nouă centre respectiv Bucureşti ,cu Institutul Balş, Spitalul Victor Babeş, Craiova, Timişoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureş , Braşov,Iaşi, Constanţa.
          
Fiecare centru regional a primit deja instrucţiuni să-şi selecţioneze câte 9 medici de familie, pe fiecare judeţ arondat , şi să aibă o primă întâlnire în prima jumătate a lunii iunie.Noi cu centrele regionale ne vom întâlni la sfîrşitul acestei luni, la Sibiu, unde este şi congresul naţional HIV-SIDA, ocazie  cu care vom vedea ce mai este de făcut.
          
Cei 9 medici de familie vor fi responsabili cu testarea şi respectiv cu aplicarea de chestionare persoanelor pe care le au pe listă.
          
Medicii de familie aplică chestionarul, imediat fac testări şi toate  datele se strâng în timp real, iar,pe măsură ce vin rezultatele se introduc în computer, apoi  în funcţie de incidenţe, cei care au o incidenţă mai mare vor primi mai multe teste.
Prin acest program  se vor face testări, dacă se depistează o infecţie se face stadializarea bolii şi se aplică tratamentul disponibil la data respectivă,, a explicat prof. dr. Streinu Cercel.

El a adăugat că  noile molecule apărute pe piaţa internaţională au o eficienţă foarte bună, care depăşeşte 98% ca rată de succes pentru vindecarea hepatitei C.
 România îşi propune să elimine virusul hepatitei C în 5-10 ani şi în aceeaşi perioadă să reducă la sub 1% numarul persoanelor afectate cu virusul hepatic B, a subliniat Streinu Cercel.
          
Prezent la lansarea proiectului, consilierul ministrului Sănătăţii , conf dr. Alexandru Rafila a spus că proiectul lansat joi are o parte solidă de prevenţie şi demonstrează că hepatita C este o boală prevenibilă, dar şi tratabilă.
          
Proiectul "Îmbunătăţirea prevenirii şi controlului HIV/SIDA şi hepatitei B şi C în România" este finanţat de Guvernul Norvegiei, urmând a fi investiţi 1.300.000 euro, cărora li se vor adăuga 15% din partea statului român.
          
Proiectul se desfăşoară pe o perioadă de doi ani, începând cu 1 mai 2014 până la 30 aprilie 2016 şi este derulat de Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş", Asociaţia Română Anti-SIDA, Fundaţia Parada, Alianţa de Luptă Împotriva Adicţiilor şi Toxicomanilor şi Romanian Harm Reduction Network. 

autor: Cornelia Stanciu