Publicat: 30 Decembrie, 2014 - 17:33
Share

La inițiativa Asociației 'Sfânta Maria' din comuna Cristian, județul Brașov, 35 de copii asistați de organizație le-au trimis deținuților scrisori de Crăciun.

Luând la întâmplare o scrisoare, cităm: '...m-am gândit că ești singur și îți este greu să fii închis între patru pereți. Eu știu că tu, cu toate că ai ajuns după gratii, poate nu voiai să faci ce ai făcut, dar, din păcate, ai ajuns în culmea disperării și nu ți-ai dat seama ce faci, iar acum ai în suflet o mare durere.'

Preluând gândul bun care a stat la baza acțiunii asociației, specialiștii Penitenciarului Codlea le-au împărțit deținuților scrisorile și i-au îndemnat pe aceștia să le răspundă copiilor, trimițându-le scrisori deschise, tot prin intermediul coordonatorilor proiectului.

Un mic citat dintr-o scrisoare de răspuns poate oferi o idee despre spiritul cu care au fost primite rândurile copiilor: 'Îți mulțumesc frumos pentru această scrisoare. Acum nu mă mai simt singur și trist de Crăciun, m-ai făcut să îmi amintesc că oamenii pot fi buni și iertători.'

Copiii s-au străduit să aducă alinare, în timp ce deținuții i-au privit cu ochi de părinți și, în același timp, s-au întors în vremuri în care gândurile și faptele lor erau încă inocente.

O astfel de interacțiune, dacă este mediată eficient, poate contribui atât la prevenirea de infracțiuni, cât și la diminuarea recidivei și, bineînțeles, la cultivarea unei atitudini sociale sănătoase.

Comisar șef de penitenciare Claudiu ȘTAIER

Purtător de cuvânt

Penitenciarul Codlea