Publicat: 2 Aprilie, 2019 - 16:36

350 de elevi ai Scolii Gimnaziale Petrăchioaia au fost beneficiarii editiei cu numarul 56 a campaniei „Prevenție și educație pentru sănătate”, derulata de catre voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului. Micutii au aflat de la medicii-voluntari notiuni specifice despre cum sa-si pastreze sanatatea fizica, emotionala si mentala. Temele abordate au fost periajul corect al danturii, notiuni de nutritie si igiena corporala, tehnici de prim ajutor, postura corectă si, de asemenea, tehnici de recunoastere si gestionare a comportamentului cunoscut sub denumierea „bullying". Copiii din comuna Petrachioaia, pe langa sfaturile specialistilor, au primit si daruri din partea voluntarilor.

Danut Pruna, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, a declarat: "Astazi am fost pentru prima data aici in Petrachioaia cu o campanie, respectiv „Campania de preventie si educatie pentru sanatate”. Accent deosebit a fost pus pe fenomenul de bullying care a atins cote alarmante in ultima perioada, consecintele acestuia fiind deoseori grave, unii copii abandonand scoala, si chiar existand unele cazuri de sinucidere. De cele mai multe ori copilul se inchide in el, nu spune nimic, sufera si nu stie cum sa depaseaca o asemenea situatie. Pe de alta parte, si notiunile de prim ajutor sunt de mare folos: in mediul rural ambulanta ajunge mai greu si este important sa stie cum sa reactioneze daca sunt pusi in fata unor situatii de urgenta medicală. Ca urmator pas, ne dorim sa revenim in localitate si cu „Campania de prevenire si depistare a cancerului de col uterin”.

Raluca Simion, psihoterapeut si voluntar la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, a mentionat: "Le-am vorbit copiilor astazi despre fenomenul de bullying si despre emotii. Fiind pe categorii diferite de varsta, pe cei mici i-am invatat cum sa isi gestioneze emotiile, iar pe cei mari care deja isi cunosc emotiile i-am invatat cum ca ceea ce fac tine de propriile lor alegeri si ca prin propriile lor decizii isi pot imbogati viata sau isi pot crea lor si celor din jurul lor probleme."

Dr. Claudia Buduna, medic stomatolog, voluntar la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, a afirmat: "Am inceput prin a le pune cateva intrebari pentru a vedea cam ce informatii cunosc deja si am constatat ca detin notiunile elementare. Astfel ca le-am vorbit despre tehnica de periaj corecta, le-am amintit sa mearga de doua ori pe an la stomatolog chiar daca nu ii doare nimic, medicul putand descoperi eventuale carii ascunse si, de asemenea, la trei luni sa isi schimbe periuta."

Preotul Paroh Mihai Scortescu a argumentat: "Este importanta si necesara aceasta campanie pentru copiii din mediul rural, intrucat ajuta la formarea unui stil de viata sanatos. Personalul medical care a facut instructajul s-a remarcat prin calitati umane deosebite, precum si prin cele stiintifice si practice, implicandu-i activ pe toti copii".

Prof. Ionel Cojoaca, director Scoala Gimnaziala Petrachioaia, judetul Ilfov, a concluzionat: "Activitatea de preventie si de educatie pentru sanatate este una foarte importanta pentru noi pentru ca informatiile vin din partea specialistilor. Noi, in cadrul scolii, prin diferite activitati extracuriculare, avem cuprinse activitati pentru sanatate, dar una este cand lucrurile se fac de catre specialisti si alta atunci cand noi ca si profesori ne straduim sa le aducem copiilor toate aceste reguli si toate masurile de igiena."

In prezent, campania „Preventie si educatie pentru sanatate” are 13.000 de beneficiari din 13 judete si Capitala.
Actiunea voluntarilor a fost organizata cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, sub coordonarea Arhim. Ciprian Grădinaru, duhovnicul Paraclisului CMN.