Publicat: 17 Iunie, 2020 - 11:53
Share

La data de 17.06.2020, procurorii D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Sibiu împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Sibiu au efectuat un număr de 39 de percheziţii, la domiciliile unor persoane şi la sediile a 13 societăţi comerciale de pe raza judeţelor Sibiu, Teleorman şi Hunedoara, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de înşelăciune în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave.

La sediile D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Sibiu şi I.P.J. Sibiu au fost aduse, în vederea audierii, un număr de 90 de persoane.

Din cercetările efectuate până în prezent în cauză a rezultat faptul că, în perioada februarie 2014 - prezent, în municipiul Sibiu au fost înfiinţate mai multe societăţi comerciale, administrate de aceleaşi persoane, având ca obiect principal de activitate plasarea forţei de muncă în străinătate şi care în fapt nu au avut niciun moment intenţia desfăşurării efective a acesteia, ci doar inducerea în eroare a persoanelor de bună-credinţă, în vederea obţinerii de foloase necuvenite.

Astfel, persoanele angrenate în activitatea infracţională au postat anunţuri pe diferite site-uri de profil din România prin care promiteau locuri de muncă în condiţii avantajoase în străinătate, convingându-i telefonic pe cei interesaţi să se prezinte la sediile din municipiul Sibiu unde, contra unor sume de bani cuprinse între 400 - 700 de lei, ofereau garanţia găsirii unui loc de muncă pentru cei interesaţi.

În realitate, persoanele în cauză nu au întreprins nicio activitate în scopul obţinerii de locuri de muncă, urmărind doar obţinerea de câştiguri ilicite.

În momentul de faţă s-a stabilit că au fost prejudiciate aproximativ 4.000 de persoane vătămate, de la care au fost încasate ilicit sume de peste 2.000.000 de lei. De asemenea, există indicii că, în realitate, numărul victimelor ar fi mult mai mare, de peste 10.000 de persoane.

În urma acţiunilor desfăşurate, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor şi administrării probatoriului în cauză suma de peste 200.000 de lei, documente, zeci de telefoane mobile şi suporturi de stocare.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie din cadrul IPJ Sibiu, IPJ Teleorman, Hunedoara şi al jandarmilor, precum şi al ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul BCCO Alba-Iulia, SCCO Sibiu, SCCO Hunedoara şi SCCO Teleorman.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia de Operaţiuni Speciale.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie. Comunicat de presă - DIICOT

Tag-uri Institutii: