20 septembrie 2021

„4 Discursuri”, un nou performance de excepţie

Distribuie pe rețelele tale sociale:

„4 Discursuri”, un nou performance de excepţie, care sondează efectele perioadei de pandemie, are premiera la Teatrelli

Performance-ul work in progress „4 Discursuri” – Olga Malâşeva, Nicoleta Lefter, Vlaicu Golcea şi Mihai Păcurar – face parte din seria de spectacole experimentale iniţiată de creart /Teatrelli, fiind al treilea din acest an, după „INT. EXT” şi „Băiatul văduvă”. Instalaţia-performance intră în intimitatea provocărilor aduse de pandemie şi cu precădere de perioada carantinei. Reprezentaţiile din 17 şi 18 iulie aduc publicului spre vizionare prima etapa de lucru a spectacolului.

Perfomance-ul „4 Discursuri” îi readuce pe aceeaşi scenă pe trei dintre cei mai avangardişti artişti ai momentului: Nicoleta Lefter, Vlaicu Golcea şi Mihai Păcurar. Concepută după piesa „Free Hugs”de Olga Malâşeva, în traducerea Ralucăi Rădulescu, instalaţia-performance este în fapt contextul în care 4 artişti îşi expun discursurile specifice artei lor simultan şi în acelaşi spaţiu performativ. În mod neobişnuit uzanţelor, spectacolul nu este unul croit, în stil clasic, după text, ci propune mai degrabă o structură de tip dezbatere pe care o iniţiază de facto mecanismele specifice fiecărei dintre cele patru arte prezente în acelaşi spaţiu: arta dramaturgiei, arta prezenţei performative, arta vizuală şi arta sunetului.

Publicul este, astfel, invitat la o expunere polifonică, democratică, al cărei scop principal este să chestioneze şi să investigheze actuala problematică pandemică: individ versus societate versus sistem politic versus politici consumeriste sau militantiste.Punctul de pornire al instalaţiei – performance, „FreeHugs” de Olga Malâşeva, este prima piesă contemporană a unui autor din Kazahstan tradusă în limba română şi abordată pe o scenă din România, fiind scrisă chiar în perioada primului val al pandemiei de coronavirus.

„Am scris această piesă în momentul în care am fost nevoită să mă întorc în Kazahstan dintr-o călătorie de lucru, din cauza instituirii măsurii de carantină. Este un fel de autoficţiune,o poveste despre pierderea controlului şi despre experienţele noastre comune în carantină.”, declară Olga Malâşeva.

Scrisă în martie 2020, înainte de a fi abordată pe scena Teatrelli, piesa a mai fost prezentată la festivalul Corona Drama (Sankt Petersburg, teatrul TSEKH), la Festivalul Hear me (Moscova, Teatr.doc) şi la Festivalul Drama.kz (Almaty, teatrul Artishock). Premiera internaţională a avut loc în decembrie 2020 la Transforma Cultural Space din Almaty, în regia lui Sergey Teifel.

Reprezentaţiile aferente primei etape de lucru a spectacolului „4 Discursuri” vor avea loc pe 17 si 18 iulie, de la ora 19.30. Biletele sunt disponibile pe Eventbook.

În completarea performance-ului, la Galeria creart se va deschide, începând cu data de 17 iulie, expoziţia „Inevitabil” a artistei Denisa Berceanu, curatoriată de Cristina Milea (câştigătoarea premiului UNITER pentru cea mai bună scenografie în 2020), care face trimitere tot la trăirile din perioada pandemică.

„Inevitabil reprezintă un amalgam de trăiri dintr-o perioadă lungă, incertă şi apăsătoare. Ilustraţiile acoperă un spectru larg de sentimente personale transpuse visual într-o formă clară, repetitivă, dar, totodată, cu accente şi dinamici variate. Asemănătoare sau diferite, fiecare inimă redă întâmplările unei zile din izolare.”, mărturiseşte Denisa Berceanu.

„Inevitabil este o amprentă lăsată într-un cocon sub o pernă din 2020, într-un apartament dintr-o lume care a trăit la unison un atac de cord spiritual. Paletă a stărilor de spirit de la alb la negru cu valoare de ‘˜puncte comune’, haşurate într-un ciclu de regenerare propriu.” – explică scenografa Cristina Milea, curatorul expoziţiei.

DespreTeatrelli
Teatrelli este un proiect creart, un spaţiu cultural alternativ dedicat artelor performative, care oferă publicului producţii proprii de teatru şi dans, spectacole work in progress, lecturi performative, serii de dialoguri culturale şi artist-talk-uri etc.
www.teatrelli.com / www.facebook.com/teatrelli/www.instagram.com/teatrelli/