Publicat: 2 Octombrie, 2017 - 19:48
Share

În perioada 2 — 5 octombrie are loc la Sibiu, în cadrul Sibiu Opera Festival, cea de-a IX-a ediție a concursului de canto 'Vox Artis'. 40 de tineri artiști din Germania, Grecia, Rusia, Ungaria, Republic Moldova, SUA, Canada, Iran, Coreea de Sud, Polonia, Austria, Serbia, Japonia, Turcia și România vor concura în fața unui juriu compus din personalități ale scenei lirice internaționale. Evenimentul este realizat cu sprijinul financiar la Consiliului Județean Sibiu. Actiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu.

Ajuns la cea de-a noua ediție, Concursul Internațional de canto 'Vox Artis' Sibiu atrage, an de an, tineri participanți de pe întreg mapamondul. Inițiativa și organizarea acțiunii aparține Filarmonicii de Stat Sibiu în parteneriat cu ArtCor Agency Viena. 'Avem în juriul aceastei ediții a concursului prezențe notabile, mari artiști și directori de teatre din Cehia, Rusia, Austria, Spania și România. Vox Artis a devenit foarte cunoscut în întreaga lume și a dezvoltat începând cu acest an o secțiune și la Moscova.

Concursul ne poate arăta nivelul de performanță al tinerei generații de artiști lirici. Este un lucru cunoscut că, din ce în ce mai greu apar cântăreți, artiști lirici de înaltă performanță, voci care să se impună pe scenele lirice. De aceea cred că această formă de prezentare a vocilor în concursuri internaționale este importantă. Noi ne-am asumat această organizare a concursului în cadrul Sibiu Opera Festival tocmai înțelegând faptul că are o importanță majoră' a declarat Ioan Bojin, manager al Filarmonicii de Stat Sibiu.

Accesul publicului este liber la toate probele de concurs care vor avea loc la Sala Thalia. Concertul intitulat 'Vocile operei' programat joi, 5 octombrie 2017, marchează, tradițional, încheierea Concursului 'Vox Artis' printr-o gală a laureaților. Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu, condusă de dirijorul Ruben Sanchez Vieco (Spania), va acompania evoluția celor mai buni tineri artiști lirici participanți la competiție. Biletele pentru acest concert s-au pus în vânzare la Casa de bilete a Sălii Thalia și pe www.filarmonicasibiu.ro. Prețul unui bilet este de 30 lei. Se acordă reducere de 50% pentru elevi, studenți și pensionari.

Membrii juriului:

Președintele concursului: Juan CANTARELL — dirijor, Profesor al Academiei de muzica Granados — Marshall—Barcelona

Tomá? STUDENÝ, PhD — Artistic Director — Opera — South Bohemian Theatre, České Budějovice

Caroline WIELPÜTZ — Casting Director Theater Bonn

Prof. Irina Bossini, soprană, solistă a Teatrului Bolshoi / Director Music Center 'Eurovox' — Rusia

Franz TSCHERNE — Manager Tscherne Artists — Vienna

Ph.D. Docent Theodore Coresi, bas, Universitatea din Oradea / Director ArtCor Artists Agency — Austria

Costin Popa, critic muzical, redactor șef revista 'Melos' — România

Ediția a XVI-a a proiectului Sibiu Opera Festival se desfășoară anul acesta în perioada 15 septembrie — 5 octombrie. Pe parcursul celor 21 de zile de festival sunt programate spectacole de operă, musical, operă pentru copii, recitaluri și dans contemporan. Nu lipsesc din programul acestei ediții momentele de arii din opere în spații publice — intitulate sugestiv 'Take an Opera Break' și nici concursul de canto 'Vox Artis', ajuns anul acesta la ediția IX-a. Festivalul se va deschide cu un spectacol de dans contemporan, 'Peer Gynt', eveniment realizat în colaborare cu Teatrul de Balet Sibiu. Programul complet al festivalului poate fi consultat pe pagina www.filarmonicasibiu.ro

Evenimentul este organizat de Filarmonica de Stat Sibiu cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu. Acțiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu.

Laurențiu Străuț

Comunicare și Relații Publice — Filarmonica de Stat Sibiu