21 mai 2022

40 de percheziţii domiciliare pe raza judeţului Bistriţa – Năsăud

Distribuie pe rețelele tale sociale:

La data de 08.06.2021, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Bistriţa – Năsăud împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul SCCO Bistriţa – Năsăud şi IPJ Bistriţa – Năsăud au efectuat un număr de 40 de percheziţii domiciliare, pe raza judeţului Bistriţa – Năsăud, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de deţinere în afara antrepozitului fiscal de produse accizabile supuse marcării fără a fi supuse marcării, contrabandă, evaziune fiscală, eliberarea pentru consum, deţinere în afara antrepozitului fiscal şi transportul, oferirea spre vânzare sau vânzarea de produse energetice şi abuz în serviciu.

În cauză s-a reţinut faptul că, în cursul anului 2020, pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud, s-a constituit un grup infracţional organizat format din 16 persoane, în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări în formă agravantă.

S-a reţinut faptul că, liderul grupului, cetăţean ucrainean, a procurat ţigarete de contrabandă la comanda membrilor grupării.

Ţigaretele erau introduse în mod fraudulos pe teritoriul României de către acesta, ascunse în paleţi cu peleţi şi material lemnos importaţi de pe teritoriul Ucrainei. Ulterior, ţigaretele erau comercializate către ceilalţi membri ai grupării care le distribuiau unor terţe persoane.
Grupul infracţional a fost sprijinit de către un agent de poliţie care îi asigura protecţie, inclusiv ca antemergător, în cazul unor transporturi de cantităţi mai mari de ţigarete.

Totodată, liderul grupării a achiziţionat material lemnos, cherestea, la preţ redus, fără acte justificative şi a deţinut şi comercializat motorină, pentru care nu au fost achitate accizele aferente, fiind introdusă în mod ilegal din Ucraina, pe teritoriul României.

Un alt membru al grupului avea preocupări legate si de deţinerea si comercializarea de droguri, acesta comercializând asemenea substanţe în diferite localuri de pe raza municipiului Bistriţa – Năsăud cât şi pe raza localităţii Rodna.

În urma unei percheziţii efectuate la 21.10.2020, pe raza judeţului Ilfov, a fost identificată cantitatea de 39.000 de pachete de ţigarete de contrabandă transportate de societatea liderului grupării într-un depozit pe care acesta îl închiriase.

În urma percheziţiilor de astăzi, au fost identificate sumele de 27.300 de lei şi 1.750 de euro, 6.650 de pachete de ţigări de contrabandă, un dispozitiv de mărunţit metalic ce prezintă urme de substanţă vegetală, alcool etilic produs în afara antrepozitului fiscal, mai mulţi paleţi cu peleţi, mai multe telefoane mobile şi produse pirotehnice.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Bistriţa – Năsăud au fost aduse, în vederea audierii, un număr de 20 de persoane.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul IPJ Bistriţa-Năsăud, SAS Bistriţa – Năsăud, DGA Bistriţa – Năsăud, BCCO Cluj şi Direcţia Regională Vamală Cluj.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.