Publicat: 31 Mai, 2014 - 11:01
Share

40 de refugiaţi irakieni, evacuaţi din Turcia, au sosit în România, în cadrul programului de relocare, urmând a fi cazaţi în Bucureşti şi Timişoara, unde vor primi asistenţă din partea Inspectoratului General pentru Imigrări, timp de un an de zile, pentru integrare în societatea românească.
 
Refugiaţii irakieni sunt printre grupurile de refugiaţi cele mai numeroase din Turcia. Aici, au întâmpinat dificultăţi în ceea ce priveşte întoarcerea în ţara de origine în condiţii de demnitate şi siguranţă, precum şi în a beneficia de oportunităţi de integrare.

În acest context, singura soluţie durabilă pentru refugiaţi a fost relocarea pe teritoriul unui alt stat care le poate acorda protecţie, rezidenţă şi acces la aceleaşi drepturi ca şi pentru propriii cetăţeni. Urmare a procedurilor de selecţie şi a manifestării acceptului din partea acestora, cetăţenii irakieni au fost relocaţi în România, pentru a avea o şansă la o viaţă mai bună. 

Grupul, alcătuit din 40 de persoane – 22 de adulţi şi 18 minori, va parcurge, într-o primă etapă, procedurile de recepţie privind înregistrarea, controlul medical şi emiterea documentelor de şedere pe teritoriul românesc. Ulterior, vor fi incluşi în programul de integrare în scopul familiarizării cu specificul societăţii româneşti. Astfel, refugiaţii vor participa gratuit la cursuri de limbă română, sesiuni de acomodare culturală, asistenţă şi consiliere în vederea accesării drepturilor şi a modalităţilor de exercitare a acestora în ţara noastră. 

Transferul refugiaţilor irakieni, de astăzi, reprezintă cea de-a doua operaţiune de relocare, la care autorităţile statului român, prin intermediul Inspectoratului General pentru Imigrări, răspund umanitar şi solidar nevoilor de protecţie ale acestor persoane, în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr.1596/2008 privind relocarea refugiaţilor în România.  

Decizia privind relocarea refugiaţilor irakieni a fost luată avându–se în vedere criterii precum: necesităţile internaţionale de relocare a refugiaţilor stabilite de către Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Uniunea Europeană şi politica externă a României.

Acţiunea de transfer a grupului de 40 refugiaţi irakieni a fost organizată de către Inspectoratul General pentru Imigrări în colaborare cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), care a asigurat efectuarea operaţiunilor de ieşire şi transport a persoanelor din Turcia în România. Costurile necesare acestei activităţi sunt alocate de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Refugiaţi.