Publicat: 11 Martie, 2018 - 08:10

Peste 400 de persoane au concurat sâmbătă, în parcul bucureștean „Alexandru Ioan Cuza”, la semimaratonul caritabil „Run for Life”. Evenimentul sportiv organizat de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului are ca scop promovarea mişcării în aer liber, precum şi implicarea comunităţii într-o acțiune de strângere de fonduri pentru achiziţionarea unui videocolposcop, aparat necesar unor investigaţii suplimentare pentru pacientele al căror rezultat la testul Babes-Papanicolau nu a fost concludent. De asemenea, se are în vedere amenajarea compartimentului post-anestezie din cadrul Institutului Oncologic Fundeni pentru copiii cărora li se efectuează proceduri de RMN cu anestezie, respectiv, radioterapie cu anestezie.

"Aceasta luna a bucuriei, a trezirii la viata a naturii, reprezinta un simbol al sperantei si al increderii ca iarna s-a sfarsit, viata isi va relua cursul firesc si frigul va fi inlocuit de caldura si lumina. In aceasi masura, prezența intr-un numar atât de mare a tuturor imi intareste convingerea ca aceasta primavara reprezinta cu atat mai mult un inceput al solidaritatii umane pentru o cauza atat de nobila, cum este cea a luptei impotriva cancerului. In prag de centenar, cand suntem chemati sa dovedim unitatea de tara si neam, acest eveniment a reusit sa intareasca in noi convingerea ca impreuna putem invinge aceasta maladie de care sufera tot mai multi dintre noi", a declarat Danut Pruna, coordonatorul grupului de voluntari al Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului.

 

Alături de cei 400 de participanți au fost prezente mari personalități ale lumii sportive din România: Uca Marinescu, Doina Melinte, Monica Iagar, Elisabeta Lipa, Maricica Puica, precum și alți sportivi de performanță. De asemenea, au mai fost prezenti: ambasadorul Israelului în România, Tamar Samash, designerul Florin Dobre si prezentatoarea Gianina Corondan.

 

Uca Marinescu a declarat: "Este o continuare a felului de a trai in mijlocul naturii si de a face miscare. Este o surpriza pentru mine, este prima data cand vad o desfasurare a unui semimaraton, este o organizare perfecta si m-am uitat la  figurile celor care au alergat si toti erau fericiti si isi doreau sa continue activitatea lor. Este un ajutor pentru sanatate, este o organizare in care fiecare gandeste la fel sa reuseasca, sa devina performant si crede in acest lucru".

 

La semimaratonul caritabil „Run for Life”, concurentii au avut de alergat la una din categoriile: Semimaraton RUN for LIFE – 21.1 km; Cursa – 10 km; Cursa – 3.7 km.

 

"A fost o cursa frumoasa, o cursa deosebita, vremea a tinut cu noi. Vreau in primul rand sa multumesc tuturor participantilor si este o ocazie sa invitam ceilalti cetateni ai Sectorului 3, dar si a intregii tari sa faca miscare si totodata multumesc voluntarilor, cat si asociatiilor Ro Club Maraton si Elite Running ca, impreuna am reusit sa sustinem cat de putin aceasta cauza nobila privind bolnavii de cancer", a spus Alexandra Cotenciu, castigatoarea locului I, la categoria 10km.

"Mi-a facut placere sa particip la acest semimaraton pentru ca e in scop caritabil si eu iubesc sportul, am practicat atletismul in liceu si acum cand sunt la facultate. Initiativa voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului este una foarte buna si consider ca ar trebui organizate mai multe evenimente in Bucuresti in acest scop", a punctat Ioan Dionisie, clasat pe locul I, la categoria 3,7km.

 

O alta participanta, Elena Feraru, a mentionat: "Am ales sa particip la acest semimaraton pentru ca este un scop caritabil si vreau sa sustin lupta impotriva cancerului si am vrut sa imi demonstrez si mie ca pot mai mult".

 

Calin Novacescu, antrenor fitness, a sublinitat: Ma bucur ca am participat la acest concurs, mi se pare normal ca toata lumea sa iasa din casa, de la cel mai mic, la cel mai varstnic si sa alergam pentru o cauza nobila, sa ajutam femeile care au cancer de col uterin". 

 

"Nu am mai participat nicioadata la un semimaraton, este o experienta noua si imi place sa incerc lucruri noi si am venit sa sustin aceasta cauza nobila", a spus o concurenta.

 

"Contributia mica a fiecaruia poate ajuta la rezolvarea acestei probleme, acestei boli oribile care curma atatea vieti. Inclusiv eu am o astfel de tragedie in familie si simt ca atunci cand alerg si ajut cumva sa gasim un leac, simt ca conteaza enorm", a adăugat o alta participanta la competitie.

 

Printre concureții semimaratonului „Run for Life” s-au aflat și patru persoane cu vârte de peste 70 de ani. 

"Cursa de astazi a fost foarte importanta pentru ca a fost dedicata unei cauze caritabile pentru a-i ajuta pe semenii nostri. Aflandu-ma ocazional in Bucuresti, m-am inscris si am alergat cu multa placere. A fost foarte bine organizat, iar miscarea si sportul inseamna a prelungi viata", a susținut un participant, cu varsta de peste 70 ani, la proba de semimaraton ( 21km) si care a terminat cursa printre primii. 

 

Una dintre concurente, Angi Stanescu, și-a serbat ziua de naștere alergând la semimaratonul caritabil „Run for Life”.

 "Se poate si la 47! De ziua mea am ales sa particip la Semimaratonul caritabil Run for life unde am intalnit oameni minunati care incearca sa faca ceva pentru cei aflati in suferintă. Ma bucur ca am terminat cursa fara oprire ... si datorita bunului meu prieten Wilhelm Marinus Brakel am avut parte de o surpriza din partea organizatorilor si m-au facut sa ma simt speciala! Va multumesc mult!", a scris Angi Stănescu pe Facebook.

 

Dr. Lidia Kajanto, managerul Institutului Oncologic Bucuresti, a punctat: "In primul rand multumesc organizatorilor, multumesc parintelui Ciprian Gradinaru. Este o initiativa foarte buna, avem nevoie de ajutor si ei ne pot ajuta prin strangerea fondurilor pentru cumpararea unui videocolposcop si pentru amenajarea spatiului post-anestezie pentru copiii care necesita investigatii cu anestezie generala".

 

Cancerul de col uterin poate fi prevenit. Conform analizei Institutului Naţional de Sănătate Publică, România are cele mai înalte rate de incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin din Europa. Mortalitatea mare este explicabilă prin faptul că, în România, femeile ajung la medic în stadiile tardive ale bolii, când cancerul este invaziv. Dintre toate tumorile maligne, cancerul de col uterin este cel care poate fi controlat şi prevenit cu ajutorul efectuării periodice a testului Babes-Papanicolau.

 

Semimaratonul caritabil „Run for Life” a fost organizat în parteneriat cu asociaţiile Club Sportiv Ro, Club Maraton şi Elite Running. Evenimentul a fost prezentat de către Thea Haimovitz.

 

Semimaratonul caritabil "Run for Life" a fost susținut de către următorii parteneri media: agenția de știri Amos NEWS, Stiri.com, ziarele.com, Ziarul Lumina, TrinitasTV, Radio Trinitas, agenția de știri Basilica.

Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de voluntari sub coordonarea atentă a Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru.

 

Localizare: 

Geolocation is 44.4255117, 26.15353319999997