8 octombrie 2022

4000 de persoane au vizitat Peştera Ialomiţei pe cuprinsul The Jazz Cave Festival 2022

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Weekendul 1 – 3 iulie a fost rezervat iubitorilor de jazz şi drumeţii montane la cea de-a doua ediţie The Jazz Cave Festival. Peştera Ialomiţei din Bucegi a primit pe durata evenimentului 3825 de vizitatori care au putut asculta repere ale muzicii compuse instantaneu.

Departe de temperaturile caniculare, publicul a întâmpinat cu mult entuziasm programul bogat însoţit de energia înaltă a fiecărei trupe invitate. La ieşirea din Peşteră, numeroşi ascultători au subliniat meritele festivalului, desfăşurat într-un astfel de spaţiu aparte, cu promisiunea de a reveni la ediţia următoare.

Programul evenimentului a fost atent conceput pentru a dărui ascultătorilor cât mai multe experienţe acustice ale diferitelor stiluri de jazz, în vogă atât în Europa, cât şi peste Ocean. Regăsirea cu Munţii Bucegi a creat timpul şi spaţiul pentru contemplaţie, muzica din deschidere având, firesc, un astfel de rol. Într-un decor al eternităţii, a doua zi a cuprins standarde romantice, piese ale bucuriei de a fi din folclorul balcanic – considerat „jazzul arhaic al Europei”, până la jazz atlantic cu inspiraţie orientală şi muzică a capella, ca finalul zilei să fie dedicat degustării de vinuri bio şi muzicii create spontan cu inspiraţia sunetelor naturale înconjurătoare. A treia zi a evidenţiat şi mai mult metafora unei călătorii la interior: către sine, spre centrul pământului, către originile muzicii româneşti şi începuturile jazz-ului internaţional, pentru a se încheia cu un „restart” plin de prospeţime şi ritmuri dinamice ale muzicii jazz-funk.

Au concertat artişti din Albania, Franţa, Italia, România, Olanda, SUA, Ungaria. Un moment deosebit a fost consacrat Legendei Meşterului Manole şi a diferitelor variante care circulă în zona balcanică, legenda fiind sursă de inspiraţie pentru jazzul actual, parte din proiectul „Ana & Rozafa”. Mai multe amănunte despre eveniment, fotografii şi înregistrări, sunt disponibile pe pagina ucimr.ro/thejazzcavefestival şi pe pagina de Facebook The Jazz Cave Festival.

În pauzele dintre concerte spectatorii au putut descoperi că se află chiar în spaţiul în care a luat naştere turismul montan românesc datorită expoziţiei de fotografie istorică prezentate în premieră: „Cabana Peştera din Padina Crucii, leagănul turismului românesc de munte”, realizată în parteneriat cu Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, curator fiind istoricul Nicolae Pepene. Expoziţia a reunit secvenţe importante despre începuturile turismului în Munţii Bucegi, cu o atenţie specială pentru Cabana Peştera din Padina Crucii, imaginile fiind surprinse de fotografi celebri din secolul al XIX-lea.

„Mă bucur să spun că misiunea evenimentului a fost îndeplinită cu succes. Publicul a putut explora diferitele dimensiuni ale muzicii de jazz, acum mai accesibil ca oricând datorită deschiderii multi-culturale atât de ofertante din punct de vedere estetic, umanitar, creativ. Organizarea Festivalului presupune un efort logistic enorm pentru a răspunde nevoilor cerute de un eveniment cu asemenea anvergură, astfel că aplauzele susţinute ne-au convins că a meritat fiecare efort. Spre surprinderea noastră, spectatorii nu s-au temut de prognoza ce anunţa averse de ploaie, preferând adăpostul Peşterii cu jazz şi atâtea minuni naturale. Şi, pentru cei care s-au încumetat la această unică drumeţie, soarele se pare că nu s-a lăsat aşteptat, cu răsărituri apărute într-atât de multe forme. Mulţumim partenerilor care ne-au susţinut încă de la prima ediţie – pilot desfăşurată sub restricţiile pandemiei în toamna anului 2020, cât şi noilor parteneri care s-au ataşat de conceptul deosebit al evenimentului. Suntem deja cu gândul la următoarea ediţie care se va desfăşura tot în primul weekend din iulie, pentru a confirma tradiţia aşteptată de un public din ce în ce mai numeros.” – Sebastian Gheorghiu, manager de proiecte UCIMR.

The Jazz Cave Festival este un eveniment organizat de Asociaţia „UCIMR” – Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România în parteneriat cu Exces Music. Un eveniment recomandat de Europa FM.

Parteneri principali: Programul „OTA” al UCIMR dedicat tinerilor muzicieni români, Complex Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, Asociaţia Turistică Peştera – Padina, Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, Asociaţia Rrock Jakaj, Domeniul Bogdan, Apa Keya, Stalinskaya Music, Foldo. Parteneri media: EnjoyTV Romania, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Cronica Română, Zile şi Nopţi, Agenţia de Carte, Munteanu Recomandă, România Pozitivă.

Informaţii suplimentare despre UCIMR

www.ucimr.ro / www.Facebook.com/UCIMR

Asociaţia „Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România” este un ONG de utilitate publică aflându-se de 27 de ani în sprijinul interpreţilor români din domeniul muzicii şi al coregrafiei. Prin continuitatea proiectelor sale, UCIMR s-a impus în viaţa culturală în plan naţional promovând atât tinere talente, cât şi muzicieni de vârf, alături de elemente de patrimoniu românesc şi universal.

Dintre cele mai cunoscute proiecte cu frecvenţă anuală: Festivalul ICon Arts Transilvania (ajuns la Ediţia XX), Concertul de Anul Nou de la Sibiu (ajuns la ediţia a 14-a în 2022), The Jazz Cave Festival (Ediţia a II-a), Festivalul Promenadelor Braşovului, Stagiunea „Cartografii sonore”, conferinţele – spectacol Round Table România, AFI Fan Jazz, Stagiunea ICon Arts@Biblioteca ASTRA, Concursul „Drumul spre celebritate”, documentarele de scurt-metraj Arts District is Here, Stagiunile „Sunetul muzicii” şi „Citadela artelor” de la Castelul Peleş, „Pauza de o pătrime” de la Biblioteca Naţională ş.a.

Pe lângă evenimentele multi-anuale, UCIMR dezvoltă în permanenţă proiecte culturale noi pentru a atrage segmente noi de public precum: „100 de ani în 100 de concerte”, „Past Forward”, „Transylvania Live”, „Despre ce vorbim când cântăm despre iubire?”, „Music, a bridge between people” ş.a.

Aflat în permanentă legătură cu instituţii culturale naţionale şi internaţionale, UCIMR este un liant esenţial pe scena culturală din România dintre artişti şi public, prin fiecare demers urmărind să accentueze calitatea actului artistic, oferind în acelaşi timp o scenă inedită pentru artişti.

În condiţii normale, evenimentele organizate şi promovate de UCIMR depăşesc anual cifra de 100 de spectacole, cu minimum 10.000 de spectatori în spaţiile de concerte şi cumulează peste 1.000.000 de vizualizări în mediul online.