5 octombrie 2022

Diplomații ruși din Serbia considera „”drept o provocare declararea de catre autoritățile din Kosovo a unui angajat rus al ONU „persona non grata”

steag KOSOVO
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Diplomații ruși din Serbia considera „”drept o provocare declararea de catre autoritățile din Kosovo a  unui angajat rus al ONU „persona non grata”
Ambasada Rusiei la Belgrad a considerat această decizie „ca o altă provocare anti-rusa și anti-ONU” din partea autoritatilor entitatii kosovare, recunoscute de Moscova ca subiect de drept internațional.Ambasada Rusiei a mai spus că „deciziile” nerecunoscutei provincii Kosovo nu au forță juridică”
La randul sau, portatoare de cuvant a Ministerului rus de Externe, Zakharova a spus că acțiunile Pristinei nu vor afecta statutul juridic al diplomaților ruși

„La 31 decembrie, așa-numitele autorități kosovare au anunțat public declararea „persona non grata” a unui angajat al Misiunii ONU de Administrație Interimară în Kosovo (UNMIK), care este cetățean al Federației Ruse, pentru presupusă incompatibilitate cu activitățile cu statutul diplomatic. Considerăm această „decizie” a Pristinei ca o altă provocare anti-rusă și anti-ONU, întreprinsă pentru a câștiga favoarea mentorilor occidentali. Pornim de la faptul că, în conformitate cu dreptul internațional și Rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate al ONU, care este centrală pentru reglementarea acțiunilor emanate din Kosovo, aceasta nu are consecințe juridice. Facem apel la administrația ONU a regiunii să asigure pe deplin siguranța angajaților săi ruși”,- a spus în mesajul său serviciului de presă al ambasadei ruse la Belgrad, citat de corespondentul TASS în Capitala Serbiei.

Vineri, ministrul Afacerilor Externe al autoproclamatei entități Kosovo, Donik Gerval, la sugestia prim-ministrului, Albina Kurti, a declarat persona non grata un angajat rus al UNMIK „din cauza influenței dăunătoare a acestuia care a încălcat securitatea națională”, spun kosovarii.

Pe 22 octombrie, președintele Kosovo nerecunoscut, Vjosa Osmani, i-a declarat persona non grata pe doi diplomați ruși de la biroul din Pristina al Ambasadei Rusiei în Serbia. Potrivit lui Osmani, activitățile diplomaților ruși ar fi „afectat negativ securitatea națională și ordinea constituțională” a entității autoproclamate.

Situația din Kosovo și Metohija s-a înrăutățit brusc de două ori în toamnă din cauza acțiunilor agresive ale autorităților de la Pristina, care au folosit forțele speciale ale poliției formațiunii nerecunoscute. În urma ultimei runde de tensiune, câteva zeci de sârbi au fost răniți, unul a fost rănit grav prin împușcătură. După cum a declarat la 15 octombrie, Reprezentantul Permanent al Rusiei la ONU, Vasily Nebenzya, la o reuniune a Consiliului de Securitate al Organizației Mondiale, situația din regiunile de nord ale provinciei autonome Kosovo s-a deteriorat considerabil în toamna și provoacă îngrijorare serioasă.

Ciprian Pop