24 ianuarie 2022

Abordarea Washingtonului cu privire la negocierile cu Moscova privind securitatea va fi pragmatică și orientată spre rezultate

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Emisarii americani care se intalnesc cu delegația rusă, la Geneva, pe 10 ianuarie, vor discuta doar probleme bilaterale de securitate. O reprezentantă de rang înalt a Departamentului de Stat a anunțat acest lucru reporterilor vineri, într-un briefing special privind viitoarea călătorie a prim adjunctului secretarului de stat american,  Wendy Sherman în Elveția și Belgia, în timpul căreia aceasta va participa la discuțiile privind stabilitatea strategică cu Federația Rusă, la Geneva și la o reuniune a Consiliului Rusia-NATO, la Bruxelles.

„Luni, vom auzi cum își explică Rusia propunerile [cu privire la garanțiile de securitate] și temerile pe care se bazează. Vom răspunde, ne vom împărtăși preocupările. Sperăm că acest lucru va duce la identificarea mai multor probleme bilaterale asupra cărora există sunt suficiente puncte de contact pentru a continua discuţiile.<…> Vreau să subliniez că discuţiile din cadrul dialogului privind stabilitatea strategică se vor concentra pe probleme bilaterale”, a spus ea.

Reprezentantul Departamentului de Stat a subliniat, încă o dată, că Washingtonul este dedicat principiului că problemele care privesc alte țări nu pot fi discutate fără participarea acestora. „Orice subiecte care afectează interesele partenerilor noștri vor trebui discutate la platformele multilaterale adecvate, cum ar fi Consiliul Rusia-NATO și OSCE <…>. De asemenea, vom ține aliații și partenerii noștri la curent cu discuțiile din cadrul dialogului privind stabilitate strategică”, a explicat oficialul.

În același timp, mai târziu, în cadrul unui briefing, ea a menționat că Statele Unite nu vor refuza să asculte acele considerații ale Rusiei care depășesc cadrul relațiilor bilaterale. După cum a subliniat reprezentantul diplomației americane, partea americană înțelege că Ucraina va fi unul dintre subiectele discuțiilor de la Geneva și Bruxelles. „Totuși, vrem să auzim și ce are de spus Rusia. Prin urmare, nu vom spune neapărat că nu îi vom asculta sau ceva de genul acesta, deoarece vrem să avem un dialog cu ei. Și, o parte a dialogului, este să auzim că vor să spună și să ne exprime îngrijorarea „, a spus diplomatul la briefing.

Despre retragerea trupelor din Europa de Est
Datele conform cărora Statele Unite se pregătesc să-și retragă trupele din Europa de Est sunt incorecte, aceste forțe urmând să fie sporite în cazul unei agresiuni împotriva Ucrainei de către Rusia, a spus sursa citată.

„Am văzut astăzi rapoarte care susțin că administrația dezvoltă opțiuni pentru retragerea trupelor americane în Europa de Est, în pregătirea acestor discuții cu Rusia. Vreau să precizez foarte clar că greșesc”, a spus ea.

„De fapt, am spus clar Rusiei, atât în mod public, cât și în privat, că, în cazul în care Rusia ameninta, în continuare, cu o posibila invazie a Ucrainei, ne vom întări aliații NATO de pe flancul estic, față de care avem o datorie de neîncălcat”, a adăugat sursa citată, la briefingul de referinta pentru realizarea acestui material. „Suntem strâns asociați cu aliații noștri NATO în răspunsul nostru comun la această criză. Și aș dori să subliniez că principiul, aici,  este că nimic despre ei, nu vom face în absența lor. Și asta este 150% așa, atunci când vine la alinierea forțelor noastre în Europa, „- a spus reprezentantul departamentului american de politică externă.

Despre abordarea SUA a negocierilor cu Rusia
Abordarea SUA a negocierilor cu Rusia în domeniul securității va fi pragmatică și orientată spre rezultate; Washingtonul consideră că există domenii ale relațiilor bilaterale în care progresul este posibil, a spus un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

„Abordarea noastră a negocierilor va fi pragmatică și orientată spre rezultate. Credem că există domenii în care putem face progrese dacă Moscova este realistă în abordarea sa. Nu putem fi siguri de acest lucru până nu vor avea loc negocierile”, a spus ea.

„[Președintele SUA Joe] Biden a arătat clar că putem face progrese în unele probleme, în timp ce altele sunt fără speranță”, a mai adăugat sursa citată.

Apelurile Rusiei pentru retragerea armelor nucleare americane din Europa
Statele Unite consideră că solicitările Rusiei de retragere a armelor nucleare americane din Europa sunt problematice.

„Rusia a cerut, în mod repetat, în mod public, Statelor Unite să-și elimine armele nucleare desfășurate înainte de pe teritoriul aliat, așa că cererile pentru acest lucru nu sunt nimic nou despre care să nu fi auzit până acum”, a spus ea. „Dar, în trecut, am făcut Rusia să înțeleagă că acestea (apelurile) erau cu adevărat problematice pentru Statele Unite și am declarat că atâta timp cât vor exista arme nucleare, NATO va rămâne o alianță cu armate nucleare”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat. „Am vorbit despre asta cu ei în trecut”, a adăugat ea.

La o nouă rundă de negocieri
Statele Unite speră să poată organiza o nouă rundă de discuţii de securitate cu Rusia la scurt timp după întâlnirile de la Geneva. Sursa citată a reamintit că, pe 10 ianuarie, la Geneva, este planificată să se poarte discuții între Federația Rusă și Statele Unite ale Americii cu privire la garanțiile de securitate. „Sperăm că vom putea ține relativ repede după această întâlnire ședințele grupului de lucru [pe probleme de securitate] și încă o sesiune plenară”, a spus oficialul Departamentului de Stat.

Oficialul a menționat că Statele Unite aderă la principiul „nimic despre tine fără tine” atunci când vine vorba de aliați și parteneri, inclusiv Ucraina. „Potrivit ei, orice problemă care îi afectează pe partenerii și aliații SUA ar trebui discutată în structurile multilaterale relevante, cum ar fi Consiliul Rusia – NATO.

Autoritățile americane sunt gata să ia în considerare, la discuțiile de securitate cu Federația Rusă, inclusiv propunerile acesteia privind rachetele cu rază intermediară și mai scurtă (INF), a declarat sursa citată.

În cadrul briefing-ului, unul dintre jurnaliști a întrebat dacă „există discuții privind restabilirea oricăror clauze din Tratatul privind eliminarea rachetelor cu rază intermediară și cu rază scurtă de acțiune”, din care Statele Unite s-au retras în timpul fostului președinte, Donald Trump.

„La consultările anterioare din cadrul dialogului privind stabilitatea strategică, am spus că suntem gata să aducem orice întrebări la masa de negocieri. Vrem să ne simțim liberi. <…> Ambele părți au propriile întrebări, fie că este vorba de INF sau despre altceva, am vrut <…> să avem un dialog, care, până la urmă, sperăm, va duce la ceva. Așa că, problema Tratatului INF, a fost întotdeauna ceva ce poate fi discutat”, a spus ea, refuzând să intre în detalii despre subiectele specifice ale viitoarelor negocieri…

„Așa cum am spus, problema unui potențial moratoriu [asupra implementării] Tratatului INF există de ceva timp. Aceasta este o problemă pe care am discutat-o în cadrul dialogului privind stabilitatea strategică”, a adăugat oficialul Departamentului de Stat.

Pe 10 ianuarie, la Geneva sunt planificate negocieri între Federația Rusă și Statele Unite privind garanțiile de securitate. Pe 12 ianuarie, Rusia va discuta preocupările sale de securitate în Europa, precum și proiectele rusești privind garanțiile de securitate la o reuniune a Consiliului NATO-Rusia de la Bruxelles și pe 13 ianuarie la o reuniune a Consiliului Permanent OSCE, la Viena.

Pe 17 decembrie, Ministerul rus al Afacerilor Externe a publicat un proiect de acord cu Statele Unite privind garanțiile de securitate și un acord privind măsurile de securitate pentru Federația Rusă și statele membre NATO. Aceștia au fost predați secretarului de stat adjunct al SUA, Karen Donfried, pe 15 decembrie.

A consemnat Ciprian Pop