24 octombrie 2021

475 de chitarişti din 28 de oraşe au cântat la Concertul Manifest din Muzeul Astra alături de mari artişti rock

man playing double bass at a concert

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În weekend s-a desfăşurat la Muzeul Astra din Sibiu cea mai mare întâlnire a chitariştilor români – Guitar Meeting, ediţia a VII-a. În cadrul Concertului Manifest, care a avut loc sâmbătă, 18 septembrie, au cântat în zona scenei de pe lac 475 de chitarişti veniţi la Sibiu din 28 de oraşe din România, special pentru acest moment unic.

3 zile cu un program cultural bogat, în spiritul rock

În acest an, prin tema ediţiei „Experience”, organizatorii au încurajat chitariştii să iasă din mulţime şi să se facă auziţi prin sunetele de chitară, în cadrul Concertului Manifest – cel mai spectaculos şi emoţionant moment al întregului festival, atât pentru participanţi, cât şi pentru publicul larg. Evenimentul a adus la un loc tineri chitarişti din toată ţara, care s-au pregătit timp de un an întreg pentru a cânta împreună cu artiştii lor preferaţi 17 piese folk-rock, româneşti şi internaţionale.

Pentru prima dată la Guitar Meeting, membrii trupei Bucovina au urcat pe scenă pentru a cânta bine-cunoscutele piese „Straja” şi „Spune tu vânt” alături de participanţi, iar trupa Cargo a dat tonul unor momente muzicale cu adevărat speciale, dedicate pieselor „Românie te strig” şi „Zi de Zi”. Membrii de la Trooper, foarte iubiţi de publicul rock din Sibiu, cunoscutul artist folk Mircea Vintilă, dar şi Paul Radu, solistul trupei Antract, au fost şi ei impresionaţi de talentul şi dăruirea tinerilor chitarişti, alături de care şi-au cântat propriile piese.

Guitar Meeting a adus în atenţie şi o serie de trupe tinere, care astfel au avut şansa de a prezenta publicului sibian show-urile lor. Seara Young Revolution a debutat cu momentul chitaristului Alex Petrenchi, cu trupele Dark Rose, Transilvanian Frost, Flaming Skies şi s-a încheiat cu show-ul sibienilor de la Revolver, care şi-au lansat, cu această ocazie, albumul de debut – „Revolter”.

Sibienii prezenţi în cele 3 zile de festival la Muzeul Astra s-au putut bucura şi de o serie de concerte susţinute de mari artişti români: Bucovina ne-au adus sound-ul lor unic în stil folk metal cu influenţe tradiţionale, Mircea Vintilă şi-a cântat cele mai cunoscute cântece folk în cadrul unui concert în plină zi, iar trupa Cargo a fost primită cu mare entuziasm de sibieni, după mulţi ani de la ultimul lor concert aici.

O premieră a ediţiei a fost Flashmob-ul de chitară organizat la Promenada Sibiu, în cadrul căruia Grupul de chitarişti „Generaţia Folk” din Craiova, format din 45 de membrii, a cântat o serie de piese folk în două zone ale centrului comercial: una la intrarea de la parter şi cealaltă în zona food court. Momentele au fost gândite special pentru a surprinde plăcut persoanele aflate la cumpărături şi au adus în atenţie o serie de cântece româneşti folk, cântate cu vocea şi chitara timp de peste o jumătate de oră.

Un alt proiect care a adus sibienii mai aproape de chitarişti este seria de concerte Street Guitar, prin care grupurile de chitarişti din toată ţara au avut ocazia de a susţine mini-concerte în spaţiul public, în plin centru istoric al Sibiului. Localnicii şi turiştii i-au putut întâlni, timp de 3 zile, în Piaţa Huet, pe strada Mitropoliei, în zona parcării de la Teatrul Gong, dar şi în autobuzele electrice de pe Linia Verde de transport public. Toate aceste concerte au fost incluse şi în programul Săptămânii Europene a Mobilităţii, organizată de Primăria Municipiului Sibiu.

Dincolo de momentele de muzică, experienţa culturală oferită la festival a fost una extrem de complexă. Asociaţia Culturală Play, organizatorul proiectului, a pregătit un program dens de care s-a bucurat nu doar comunitatea de chitarişti, cât şi publicul larg din Sibiu şi împrejurimi.

În toate cele trei zile ale festivalului s-au putut vizita două expoziţii inedite. Guitar Heroes Expo este un repertoriu vizual, care surprinde trăirile intense ale chitariştilor de la ediţiile trecute, prin intermediul unei selecţii de fotografii de mare impact. Guitar Afterlife Expo reuneşte o serie de chitare vechi, recondiţionate, care au fost transformate în adevărate obiecte decorative, în cadrul celor 2 proiecte conexe: Painted Sounds (tineri artişti care au pictat în timpul concertelor, lăsându-se inspiraţi de sunete) şi Guitar Art Craft (chitarele vechi care primesc o nouă viaţă, devenind funcţionale sau de decor).

Tot în weekend a avut loc lansarea cărţii „The Final Lockdown” semnată Cristi I. Popescu, de interes pentru comunitatea rock şi nu numai. Volumul a fost prezentat publicului în prezenţa autorului şi a invitaţilor speciali: Alin Dincă (Trooper), Cristian Hrubaru (RockFm), Florin Ţibu (Bucovina), iar evenimentul a fost moderat de Dragoş Varga. Cartea prezintă o culegere de interviuri cu artiştii, din perioada în care rock-ul a fost şi el în stare de urgenţă, dar şi o serie de recenzii făcute de autor albumelor noi ale celor invitaţi la discuţii, dând astfel un context mai larg muncii lor.

Programul a mai inclus proiecţia unui film în cadrul proiectului Rock the Screen, ateliere tematice pentru familii şi copii, realizate împreună cu Muzeul Astra, cât şi o zona de ateliere de muzică – Born to Play, în parteneriat cu Music Hub.

În cadrul festivalului au avut loc şi o serie de masterclass-uri de chitară şi voce dedicate artiştilor. Cele 3 workshop-uri din agenda evenimentului au fost susţinute de artistul Florin „Crivăţ” Ţibu, membru al trupei Bucovina, chitaristul şi producătorul străin Waqas şi MeeRah, antrenor vocal cu experienţă.

Guitar Meeting este un eveniment organizat de Asociaţia Culturală Play şi co-finanţat de Primăria Municipiului Sibiu, Consiliul Judeţean Sibiu şi AFCN.