Publicat: 9 Iulie, 2018 - 19:17
Apel final teatral: „Coruptia poate fi învinsă, nu abandonati!”

Decretul de revocare emis de presedintele Romaniei lasa un mare semn de intrebare: Va exista o subordonare discretionara a procurorilor sefi fata de ministrul Justitiei?

 

Nu comentez Decizia CCR, insa as vrea sa arat ca motivarea sugereaza ca procurorii ar putea fi in viitor subordonati Ministrului Justitiei. De aceea cred ca o clarificare ramane in continuare necesara.

 

Despre mine va pot spune ca am luat act de decretul de revocare din functia de procuror sef al DNA. Incepand de astazi nu voi mai lucra in DNA. Voi ramane procuror.

 

As dori sa adresez un mesaj tuturor colegilor mei, si cei care sunt prezenti si cei care sunt in birouri si lucreaza si in egala masura tuturor procurorilor din Ministerul Public timp de 6 ani in Parchetul General. Va multumesc tuturor pentru curajul vostru si pentru profesionalism, va multumesc pentru rezistenta si darzenia de care ati dat dovada in lupta cu infractionalitate.

 

Va multumesc ca ati mers inainte indiferent cat de atacati am fost, indiferent cat de umiliti am fost in fata familiilor noastre, tarati in noroi, fara posibilitatea de a ne apara. Am putut doar sa sesizam CSM pentru apararea adevarului. Cu toti stim ca DNA in ultimii 5 ani a obtinut si alte rezultate care nu sunt statistici. DNA a demonstrat ca legea este egala pentru toti si nimeni nu este prea puternic pentru a se sustrage in fata legii. Procurorii independenti au facut investigatii fata de persoane care pareau de neatins. Indiferent de functia lor, indiferent de statutul social si de averea pe care au detinut-o. Am contribuit prin anchetele noastre la constientizarea societatii cu privire la gravitatea fenomenului coruptiei.

 

Dragi colegi, ceea ce am reusit sa demonstram, in primul rand, a fost de aratam ca institutiile publice din Romania sunt eficiente, ca lucreaza legal, dar mai ales, da, coruptia poate fi infranta. Nu, episodul de astazi nu este o infrangere. Modul brutal in care se forteaza modificarea legislatiei penale ne arata ca vor protectie. Pentru trecut, pentru prezent si pentru viitor.

 

Dupa 6 ani la conducerea Parchetului General si 5 ani 1 luna si 24 de zile in functia de procuror sef al DNA va spun: Nimic nu pooate fi pus in balanta fata de continuare acestei lupte, caci aceasta lupta este una pentru apararea societii fata de infractori periculosi. Da, sistemul judiciar trece printr-un moment dificil, toti stim asta, caci am vazut cu toti ce mai ramane din Legile penale. Am vazut cu toti forma adoptata in Parlament in ce priveste Codul penal si Codul de procedura penala, am facut si noi observatii, si ICCJ, si CSM si, poate cel mai important si PICCJ.

 

Este de bun simt sa observam ca vointa politica in acest moment nu este pentru o justitie eficienta, ci este pentru blocarea anchetelor si pentru blocarea Justitiei.

 

Noi procurorii nu putem duce o lupta politica. Ne interzice legea. Pledoaria noastra este pentru o legislatie stabila, pentru o legislatie in care procurorii sa fie independenti. Independenta procurorilor este o valoare incoruptibila. DNA este o institutie matura, profesionista, care a demonstrat ca isi indeplineste atributiile indiferent de provocari, asa ca dragi colegi, nu abandonati, continuati sa va faceti treaba si nu abandonati.

 

Le multumesc tuturor celor care ne-au sustinut in activitate. Le multumesc tuturor celor din sistemul judiciar, le multumesc tuturor partenerilor institutionali din Romania, dar si din strainatate.

 

In final, as avea un mesaj pentru toti cetatenii Romaniei si pentru societatea din Romania: Coruptia poate fi invinsa, nu abandonati! Va multumesc pentru atentie si voua va multumesc pentru tot ce am facut impreuna. La revedere!"

 

 

Tag-uri Institutii: