28 noiembrie 2021

5 percheziţii domiciliare într-o cauză privind trafic de persoane, camătă, şantaj și exploatarea patrimonială a persoanelor vulnerabile

Distribuie pe rețelele tale sociale:

La data de 24.11.2021, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bacău împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Bacău au efectuat un număr de 5 percheziţii domiciliare, la locuinţele unor persoane suspectate de săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, camătă, şantaj, exploatarea patrimonială a persoanelor vulnerabile şi exploatarea cerşetoriei.

În cauză s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2014, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii infracţiunilor de camătă şi exploatarea patrimonială a persoanelor vulnerabile.

Din cercetările efectuate şi materialul probator administrat în cauză, a rezultat faptul că liderii acestei grupări identificau şi racolau persoane vulnerabilizate pe fondul unor practici vicioase, în special al consumului de alcool, pe care le determinau, prin metode dolosive, să consimtă la transmiterea dreptului de proprietate asupra imobilelor pe care le deţineau. Investigaţiile efectuate de către organele de cercetare penală au condus până în acest moment la identificarea
unui număr de 3 persoane vătămate ce au fost încurajate să consume băuturi alcoolice, le-au fost administrate substanţe psihoactive, fiind aduse într-o stare psihică profund alterată sub imperiul căreia au fost determinate să semneze procuri notariale în vederea deposedării de locuinţe.

În privinţa uneia dintre persoanele vătămate, există date că, în cursul anului 2013, ar fi primit un împrumut în cuantum de 6.000 de euro de la unul dintre suspecţi, pe care l-a garantat cu apartamentul pe care îl deţinea. Întrucât împrumutul nu a fost achitat la termenul convenit, imobilul care a făcut obiectul ipotecii convenţionale a fost executat silit.

Totodată, au fost identificate alte două persoane vătămate ce au fost obligate de către suspecţi să practice cerşetoria în folosul acestora.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Bacău, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 5 persoane. Acţiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie. Comunicat de presă – DIICOT – Serviciul Teritorial Bacău