22 octombrie 2021

5 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Iaşi şi Suceava

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Urmare a comunicatului din data de 06.06.2019, https://diicot.ro/mass-media/2363-comunicat-de-presa2-06-06-2019, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să vă aducă la cunoştinţă următoarele:

La data de 30.06.2021, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Iaşi au efectuat un număr de 5 percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Iaşi şi Suceava, la locuinţele unor persoane suspectate de săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane şi trafic de minori.

Concomitent, pe teritoriul Italiei, a fost efectuată o percheziţie domiciliară, în urma căreia a fost pus în executare un mandat de arestare preventivă emis de autorităţile judiciare Italiene.

În cauză s-a reţinut faptul că, în perioada 2015 – 2019, mai multe persoane au acţionat pe linia traficului de persoane şi de minori, respectiv exploatarea unor tinere minore şi majore la practicarea prostituţiei, atât pe plan local, în municipiul Paşcani, cât şi pe teritoriul Italiei, în localitatea Bergamo.

Totodată, cele 20 de victime identificate erau obligate să împrumute bani de la membrii grupării pentru a-şi asigura traiul zilnic, sume pentru care aceştia le solicitau dobânzi de peste 30%.

În cursul zilei de astăzi, pe teritoriul României, urmează a fi puse în aplicare 5 mandate de arestare europene şi un ordin de indisponibilizare.

Acţiunea este efectuată în baza unui acord pentru constituirea unei Echipe Comune de Anchetă – JIT(Joint Investigation Team), la nivelul Eurojust, între Romania, prin Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizata şi Terorism şi autorităţile judiciare din Italia, Parchetul de pe lângă Tribunalul Brescia(Biroul districtual de luptă împotriva mafiei), în cadrul operaţiunii „Bergamo”.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul BCCO Suceava şi al jandarmilor din cadrul IJJ Iaşi.

La percheziţiile din România, au participat şi carabinieri din cadrul Comandamentului Regional al Carabinierilor din Bergamo.

Suportul financiar şi logistic a fost asigurat de către Eurojust.

Menţionăm faptul că, din anul 2019 şi până în prezent, în urma cercetărilor, au fost indisponibilizate bunuri şi imobile în valoare de peste 500.000 de euro.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.