Publicat: 25 Octombrie, 2018 - 10:33
Share

Plenul Parlamentului European a votat ieri, 24 octombrie a.c., Poziţia Parlamentului privind Proiectul de buget al Uniunii Europene (UE) pentru anul 2019. Poziţia include şi alocarea a 50 de milioane de euro pentru fermierii afectaţi de pesta porcină africană (PPA), ca urmare a propunerii deputatului european Siegfried Mureşan (PPE / PNL). Totodată, Parlamentul European a respins tăierea a 8,5 milioane de euro pentru combaterea bolilor la plante şi animale, votată de Guvernul Dăncilă în luna septembrie.

Cele 50 de milioane de euro vor fi alocate către Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru măsurile specifice destinate fermierilor afectaţi de pesta porcină africană din România şi din celelalte state membre ale UE. 

Reducerea de 8,5 milioane de euro, de la 50 de milioane de euro, la 41,5 milioane de euro, a Fondului pentru măsuri de urgenţă privind sănătatea animalelor şi plantelor, fusese votată de Guvernul Dăncilă în Consiliul de Miniştri în luna septembrie şi a fost respinsă de Parlamentul European. Aceasta este a doua linie bugetară europeană prin care pot fi sprijiniţi fermierii afectaţi de pesta porcină africană, pe lângă FEGA.

"Am obţinut astăzi votul colegilor mei din Parlamentul European pentru a aloca 50 de milioane de euro din Bugetul UE 2019 către fermierii afectaţi de pesta porcină africană. România este ţara UE cea mai afectată de această epidemie: peste 80% din focarele de pestă din Europa se află pe teritoriul ţării noastre, iar epidemia a produs pagube de zeci de milioane de euro pentru buzunarele crescătorilor de animale. Am solicitat această alocare şi cu gândul că o mare parte din bani vor ajunge la fermierii români care şi-au văzut agoniseala de-o viaţă distrusă în doar câteva luni", a declarat deputatul european Siegfried Mureşan imediat după vot.

"Mai avem un singur pas până când aceşti bani vor ajunge în Bugetul UE şi, de acolo, la fermierii afectaţi. Parlamentul European şi Consiliul de Miniştri al Uniunii Europene au 21 de zile pentru a negocia şi a adopta forma finală a bugetului. În timp ce Parlamentul European, ca urmare a solicitării mele, a votat 50 de milioane de euro pentru a combate pesta porcină africană, guvernele statelor membre, inclusiv Guvernul Dăncilă, au votat în Consiliul de Miniştri alocarea a zero euro pentru fermierii afectaţi de pestă. Totodată, Parlamentul European a respins astăzi votul Guvernului Dăncilă şi al Consiliului de Miniştri privind tăierea a 8,5 milioane de euro din Fondul pentru măsuri de urgenţă privind sănătatea animalelor şi plantelor. Cer Guvernului României să nu mai repete această greşeală şi să susţină în negocierile finale propunerea mea votată de Parlament prin care alocăm 50 de milioane de euro şi respingem tăierile", a mai spus Siegfried Mureşan. Comunicat de presă - PNL