30 iunie 2022

500 de oameni au venit pe bicicletă la Astra Film Festival

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Acţiunea Ride-in @AFF a fost lansată în contextul în care tema centrală AFF2021 a fost Alerta de Colaps Climatic

Premieră pentru un festival de film: 492 de persoane au venit la Astra Film Festival cu bicicleta, cel mai sustenabil mijloc de deplasare în spaţiul urban, pentru a participa la proiecţiile de film şi la evenimentele culturale din cadrul festivalului. Acţiunea Ride-in @AFF a fost lansată în contextul în care tema centrală a celei de a 28-a ediţii a festivalului Astra Film Sibiu a fost Alerta de Colaps Climatic. Astfel, spectatorii care au pedalat spre film au fost răsplătiţi pe întreaga durată a festivalului cu reduceri la bilete şi abonamente. Acţiunea a fost realizată în parteneriat cu ONG-ul Urban Bike Revolution.

„Ne-am bucurat să vedem că sute de oameni de toate vârstele au răspuns invitaţiei noastre şi au venit la film pe biciclete. Este un mesaj puternic pe care îl transmitem de la Sibiu: trebuie să avem grijă de planeta noastră şi contează orice gest pe care îl facem fiecare dintre noi. Bicicleta este un mijloc sustenabil de deplasare în spaţiul urban, iar Sibiul şi împrejurimile sale te îmbie să pedalezi. Încurajăm în continuare publicul nostru să se deplaseze cu bicicleta, oriunde se va afla şi indiferent de activităţile la care participă”, a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra film Festival.

Aproximativ o sută de bicicliştii din Sibiu au venit la Astra Film Festival încă de la evenimentul de deschidere, care a avut loc pe Scena Lac din cadrul Muzeului Astra. Ei au vizionat un film documentar şoc despre schimbările climatice, „Once You know”/”Acum ştii”, realizat de Emmanuel Cappelin (Franţa, 2021), proiectat în premieră naţională.

În grupuri mari sau mai mici, alături de prieteni sau de familie, uneori în echipe copii-părinţi-bunici, publicul a dat curs invitaţiei organizatorilor şi a venit la film pe bicicletă, timp de o săptămână, atât la proiecţiile care din centrul Sibiului, cât şi la cele organizate la Muzeul Astra.

Sâmbătă, 11 septembrie, aproape 70 de cinefili au pornit pe bicicletă din Piaţa Mică, într-un tur care a străbătut cartiere şi străzi, şi au ajuns la Muzeul Astra unde, de la ora 19:00, au vizionat un film emoţionant: „Cântecul stupului” (premieră mondială), de Jacopo Marzi, despre saşii din Transilvania şi dorul lor de locurile natale.

La turul organizat în colaborare cu Urban Bike Revolution s-au alăturat reprezentanţi ai iniţiativei „Românii Pedalează”, din cadrul proiectului „Climate Heores: Youth voices for sustainable living”, organizat de WWF Romania. Această iniţiativă susţine dezvoltarea unei infrastructuri adecvate pentru deplasarea pe bicicletă şi promovează utilizarea acesteia în rândul elevilor şi studenţilor, contribuind astfel la încetinirea şi prevenirea schimbărilor climatice. De asemenea, acţiunea Ride-in @AFF, a avut loc în aceeaşi zi în care mii de biciclişti din România şi alte nouă ţări europene au participat la Pedaliada, eveniment internaţional care încurajează mişcarea în aer liber.

Astra Film Festival a prezentat pentru al doilea an consecutiv, timp de trei zile, un program special de cinema ecologic, cu proiecţii de film văzute din bărci care pluteau pe lac. De asemenea, organizatorii au lansat cu ocazia #AFF2021 campania „Oameni şi Urşi”, care militează pentru responsabilitatea individuală şi a comunităţilor pentru a proteja planeta, locul în care locuim cu toţii.

Gala de premiere a festivalului Astra Film Sibiu va avea loc duminică, de la ora 18:00, la Muzeul Astra, prilej cu care vor fi anunţaţi câştigătorii celor patru Secţiuni competiţionale: Voci emergente ale documentarului, Europa Centrală şi de Est, România şi DocSchool.

Astra Film Festival nu se termină însă aici. Până în data de 19 septembrie, ora 23:59, AFF Online prezintă 43 de titluri din selecţia oficială. Program şi bilete, aici: https://www.astrafilm.ro/ro/despre-aff-online

Organizat de: Astra Film, CNM Astra şi Fundaţia Astra Film