15 august 2022
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Armata rusă folosește bombe interzise împotriva țintelor civile, încălcând dreptul internațional umanitar. Munițiile cu dispersie ar putea aduce Rusia la Curtea Penală Internațională

Acestea sunt muniții cu dispersie pe care armata rusă le folosește, din ce în ce mai mult, împotriva zonelor urbane din Ucraina.


ONG-urile Amnesty International și Human Rights Watch au documentat și denunțat deja folosirea de către forțele ruse a bombelor cu dispersie care au lovit civili în mai multe zone. Salve de la aceste „bombe cu dispersie” au vizat centrul orașului Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, nu departe de granița cu Rusia.

Muniția interzisă de dreptul internațional
O bombă cu dispersie arată ca un container plin cu mini-bombe explozive; se deschide în zbor și eliberează submuniții antipersonal, antitanc sau explozive. Acest container poate fi un obuz, o rachetă sau o rachetă trasă de un sistem Smerch, Grad sau Uragan. Acest tip de muniție este interzis printr-un tratat de drept internațional umanitar adoptat în 2008 și intrat în vigoare în 2010. Convenția de la Oslo a fost semnată de 119 state. Acesta prevede interzicerea completă a utilizării, fabricării, comerțului și stocării de muniții cu dispersie. Rusia nu a semnat această convenție și a folosit acest tip de armă si în timpul operațiunilor sale în Siria.

O rachetă trasă de un sistem Smerch a căzut în curtea unei grădinițe

Luni seara, procurorul Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan, a anunțat că dorește deschiderea, cât mai curând posibil, a unei anchete asupra situației din Ucraina, țară care nu a semnat Statutul de la Roma, tratatul internațional care a fondat CPI, dar care a recunoscut oficial competența Curții pentru infracțiunile săvârșite pe teritoriul său.

Procurorul acestei instanțe, creată în 2002 pentru a judeca cele mai grave atrocități din lume, s-a declarat convins că există o bază rezonabilă pentru a crede că presupuse crime de război și crime împotriva umanității au fost comise în Ucraina. Următorul pas va fi continuarea procesului de căutare și obținere a autorizației de la Camera preliminară a Curții pentru deschiderea unei anchete.

Ciprian Pop