Publicat: 29 Martie, 2012 - 21:00
Share

 Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, a efectuat Joi, 29 Martie 2012, o vizită în judeţul Bihor pentru a se întâlni cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai instituţiilor subordonate MMP.

“Judeţul Bihor beneficiază, prin programele Ministerului Mediului şi Pădurilor, de investiţii în valoare de 544 milioane de euro, bani proveniţi din fonduri nerambursabile prin POS Mediu, de la Administrația Fondului pentru Mediu, dar şi din credite rambursabile şi de la bugetul de stat. Sunt proiecte care vizează, atât sisteme integrate de gospodărire a apelor, cât și protecţia resurselor de apă, protecția naturii, utilizarea energiilor regenerabile. Și, bineînțeles, programele deja foarte cunoscute Rabla şi Casa Verde”,  a declarat  László Borbély.

Cu acest prilej, ministrul a semnat 2 proiecte finanțate prin POS Mediu, în valoare totală de 22.031.616 lei, care vizează implementarea infrastructurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale în zonele cele mai expuse la risc (Axa prioritară 5). Cele două proiecte, ”Amenajare Valea Crișului Mic” și ”Amenajare Valea Adona”, se află deja într-o fază foarte avansată de execuție.

”Deja 60 - 65% din lucrări sunt realizate din fonduri proprii, astfel că în scurt timp vor putea fi făcute cereri de rambursare pentru a absorbi fondurile europene. Modul în care a fost gestionată implementarea acestor proiecte este un exemplu de bună practică din care mulți beneficiari ai POS Mediu ar trebui să învețe. Dacă am fi avut mai mulți beneficiari care să fi pornit măcar licitațiile înainte de semnarea contractelor de finanțare, nu mai vorbim de execuție de lucrări, situația absorbției fondurilor europene disponibile prin POS Mediu ar fi fost cu totul alta acum”, a ținut să precizeze László Borbély.

De asemenea, ministrul mediului și pădurilor a semnat și 8 contracte care vizează lucrări pentru realizarea de sisteme de alimentare cu apă, canalizare și stații de epurare a apelor uzate în comunele Uileacu de Beiuş, Aştileu, Chişlaz, Viişoara, Ciuhoi, Săcuieni, Municipiul Marghita, Cetariu. Valoarea totală a contractelor este de 60.019.248,84 lei, fonduri alocate prin Administraţia Fondului pentru Mediu, în cadrul ”Programului vizând protecţia resurselor de apă, sisteme integrate de alimentare cu apă, staţii de tratare, canalizare şi staţii de epurare”.
În contextul numărului mare al incendiilor de vegetaţie uscată din ultimele luni, ministrul László Borbély a subliniat că este aproape de finalizare Strategia de Securitate a Mediului. ”Până la sfârșitul lunii aprilie sper să finalizăm Strategia şi să o înaintăm CSAT spre aprobare. Si atunci vom avea pedepse mult mai aspre pentru infracţiunile de mediu. Cei care atentează la mediul sănătos trebuie să plătească, a  spus ministrul mediului și pădurilor.
În cadrul aceleiaşi vizite, ministrul László Borbély s-a deplasat la Grădina Zoologică Oradea, unde se derulează lucrări de modernizare în cadrul unui proiect în valoare de 19.445.238 lei, din care 14.462.873 lei reprezintă fonduri de la Ministerul Mediului și Pădurilor.