27 octombrie 2021

56 de avioane militare chineze pătrund în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) a Taiwanului, stabilind un alt record

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Un total de 56 de avioane militare chineze au zburat în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) din Taiwan în două ieșiri separate luni, cel mai mare număr dintr-o singură zi de când Taiwanul a început să fie victima unui număr de astfel de acțiuni în septembrie 2020, potrivit Ministerului Apărării de la Taipei.

Prima incursiune a numărat 52 de avioane: 34 de tipul Shenyang J-16, două avioane Sukhoi SU-30, două avioane Y-8 de luptă antisubmarină, 12 bombardiere H-6 și două KJ-500, avioane de avertizare.

Cele 52 de aeronave au intrat în partea de sud-vest a Taiwanului în timpul zilei de luni, potrivit surselor locale.

O altă incursiune cuprinzând patru avioane de lupta J-16 a avut loc noaptea, a spus ministerul apărării.

Forțele aeriene din Taiwan au reacționat prin trimiterea avioanelor pentru a monitoriza aeronava chineză, emitand avertizări radio și prin mobilizarea forțelor de apărare aeriană.

Zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) a Taiwanului este o zonă declarată de o țară pentru a-i permite să identifice, să localizeze și să controleze aeronavele străine care se apropie, dar nu este considerată de dreptul internațional drept spațiul aerian teritorial al acestuia.

În perioada 1 octombrie – 4 octombrie, un total de 149 de aeronave chineze au intrat în ADIZ-ul Taiwanului: 38 pe 1 octombrie, 39 pe 2 octombrie, 16 pe 3 octombrie și 56 pe 4 octombrie.

Noua cifră ridicată într-o singură zi a coincis cu un mesaj pe Twitter postat luni de comandantul grupului britanic Carrier Strike, spunând că o flotă condusă de transportatorul britanic HMS Queen Elizabeth a trecut din Marea Filipinelor prin strâmtoarea Luzon în pregătirea pentru un exercițiu cu Forțele Navale ale Singapore din Marea Chinei de Sud.

În perioada 2-3 octombrie, Forța de Apărare Maritimă a Japoniei s-a alăturat vasului HMS Elizabeth, USS Carl Vinson și USS Ronald Reagan pentru a lansa un exercițiu în apele de la sud-vest de Okinawa împreună cu nave de război din Olanda, Canada și Noua Zeelandă.

Lin Ying-yu, profesor asistent la Universitatea Națională Sun Yat-sen, a declarat că suspectează că acest număr record de avioane militare chineze care intră în ADIZ-ul din Taiwan au ca scop creșterea presiunii asupra Taiwanului și, de asemenea, arătarea o flexare a „mușchilor militari ai Chinei” către țările vecine, precum și catre SUA și Marea Britanie

La randul sau, Premierul de la taipei, Su Tseng-chang, a criticat această mișcare ca fiind „o intimidare din partea Chinei”.

Autor Ciprian Pop