Publicat: 5 Aprilie, 2019 - 09:39
Share

Pe parcursul zilei de ieri subunităţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Unirea" al judeţului Alba au intervenit pentru stingerea unui număr de 6 incendii de vegetaţie uscată, lăstăriş, mărăciniş şi litieră pe raza localităţilor Blaj, Alba Iulia, Certege, Poşaga de Jos, Şpring şi Şard.

În total au ars aproximativ 7 ha şi 6600 mp de vegetaţie uscată, mărăciniş, lăstăriş şi litieră. Cauza probabilă a acestora fiind utilizarea necorespunzătoare a focului deschis în spaţii deschise şi nesupravegheate.

ATENŢIE!

Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale poate avea consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, importante pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător. Din acest motiv, cunoaşterea şi respectarea strictă a acestora constituie soluţia cea mai simplă şi mai puţin costisitoare, constituind în acelaşi timp o obligaţie morală şi civică a fiecărui cetăţean.

Pentru a evita eventualele evenimente în care aţi putea fi implicaţi vă aducem la cunoştinţă regulile şi măsurile de prevenire a incendiilor la vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale.

În vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţenii au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:

- Permis de lucru cu focul, obţinut de la Consiliul Local pe raza căruia este amplasat terenul;

- Aprobare de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba;

- Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) - Centrul Judeţean Alba. 

Se exceptează de la această obligaţie, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetăţeneşti, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor.

În cazul nerespectării prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetaţie uscată, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) - Centrul Judeţean Alba va aplica sancţiuni care ajung până la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru deţinătorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetaţiei uscate şi care nu au obţinut acceptul autorităţilor.

Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Judeţean Alba va aplica amenzi în valoare de 3.000 - 6.000 lei persoanelor fizice şi 2.5000 - 5.0000 lei persoanelor juridice.

Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, astfel: 1.000 - 2.500 lei.

Echipajele SMURD ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Unirea" al judeţului Alba au intervenit în 04.04.2019 la 18 solicitări medicale. Comunicat de presă - ISU Alba

Tag-uri Institutii: